Basit Adımlarla Yaratıcı İçerik Oluşturma

Günümüz internet sitelerinin hızlı artışı ile birlikte belki de en önemli sorunlardan biri içerik konusu bulma haline geldi. İnsanların yalnızca trafik amaçlı, anahtar kelime bazlı yazdığı yazıların arttığı hatta yazacak konunun neredeyse kalmadığı şu günlerde aynı yazıyı yüzlerce defa yazmış binlerce site bulmanız oldukça kolay.

Durum böyle olunca internette yazılacak şey kalmadı mı sorusu da oldukça önemli bir nokta olarak internet sitesi sahiplerinin kafasını kurcalamaya devam ediyor. Bu yazımda yazacak konu bulmaktan çok, birçok sitede tekrar eden benzer yazılarından farklı olarak bir adım öne çıkmanızı sağlayacak yaratıcı içerik oluşturma konusuna değineceğim.

Amerikanvari bir söylem ile “Farklı olun” deyip bir kenara bırakmaktansa örnekler üzerinden sizlere yardımcı olmak istiyorum. Çok basit bir şey ile başlayalım. Eğer internet siteniz varsa dünyanın en büyük dizini olarak bilinen Dmoz için kayıt yaptırmaya çalışmış, kayıt işlemlerinin nasıl yapıldığını öğrenmek için Google’da ufak bir arama yapmışsınızdır. Karşınıza çıkan onlarca sayfa birbirine benzer yazıyı gördüğünüzde ise sevinmeli mi yoksa insanların yalnızca trafik için aynı konuyu tekrar tekrar yazdığını gördükçe üzülmeli mi, size bırakıyorum.

yaratıcı içerik oluşturma

Özellikle arama hacmi yüksek anahtar kelime veya konularda bu tarz, bu konuda yazarsam siteme çok fazla trafik alırım görüşü ile yazılmış birçok site mevcut. Hatta orantılamak gerekirse bu sitelerin sayısı kaliteli sitelerin sayısının 100 hatta belki 1000 katı kadar fazla.

Peki anahtar kelime odaklı yazı yazmayacaksak nasıl ön plana çıkıp site trafiğimizi artıracak, yükselmeye başlayacağız? Bunun cevabı da oldukça basit. Birçok insanın yaptığının aksine yalnızca arama motoru odaklı çalışmak yerine size sürekli denilen “Farklı olun” söylemini dinleyerek kendiniz, içten ve samimi yazılar yazarak.

Yalnızca içten ve samimi olmanın karın doyurmadığı şu günlerde yazdığınız konu hakkında araştırma yapmak, hazırlanmak ve bunu kendi kelimeleriniz ile daha samimi bir şekilde ifade etmek asıl hedefiniz olsun.

Kaliteli içerik üretiminde araştırma süreci yazıma bundan sonra anlatacaklarımı daha iyi kavramak için şöyle bir bakmanız faydalı olacaktır.

Kime Göre Neye Göre Yaratıcı İçerik?

yaratıcı içerik yazmak

Yaratıcı içerik oluşturma sürecinde dikkat etmeniz gereken en önemli unsur kim için ve ne için yazdığınızdır. Bu sorulara cevap vermeden başlanılan yazılarınızdan tat almanız, yaratıcı bir içerik çıkarmanız çok da mümkün değil. Kaliteli içeriklerin ortaya çıkabilmesi için özenin yanında elbette ki yazarın hazırlarken konudan keyif alması da oldukça önemli bir etken.

Önce yazdığınızdan keyif alın, sonra yaratıcı olun.

Bu yüzden yazınıza başlamadan önce aşağıdaki soruları yanıtlıyor olmanız oldukça önemli:

  • Bu yazıyı ne için yazıyorum?
  • Bu yazıdaki amacım ne?
  • Bu yazı kimi ilgilendiriyor?
  • Bu yazıda kimlere ulaşmaya, yardımcı olmaya çalışıyorum?

Bu soruları sorup yanıtlayabiliyorsanız yukarıda linkini verdiğim Kaliteli İçerik Oluşturmada Araştırma Süreci yazımdan da faydalanarak konunuz ile ilgili bilgileri toplayıp yazınızı yazmaya başlayabilirsiniz.

Yazı İçerisinde Özellikle Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

İçeriğinizi kaliteli yapan birden çok unsur olsa da ana hatlarıyla 4’e indirgemek mümkün.

  1. Bir soruna çare oluyor mu?
  2. Görsel olarak iyi bir sunuma sahip mi?
  3. Konu ilerleyişi ve üslupta farklı bir ton yakalanabilmiş mi?
  4. Hedeflenen kitleye uygun bir dil var mı?

Yazınıza başlarken ufak bir kağıda veya yazıyı yazarken sürekli gözünüzün önünde olabilecek bir yere yazıda neyi amaçladığınızı yazın. Yaratıcı içeriklerin genelde uzun uzadıya yazılar olduğu düşünülürse konunuzun dallanıp budaklanması ve ana konseptten uzaklaşması oldukça olağan. Bunun önüne geçmek için yazıdaki amacınızı kendinize unutturmayın.

Görsellere bak be!

İnsanlara bir konuyu anlatırken yazı içerisinde ilgili ve kalite görsellere yer vermek, kişinin yazı ile olan bağını güçlendirir. Yazıyı okurken görsel olarak da doyan kullanıcı yazınızdan daha çok keyif alacak, söylediklerinizi daha ciddi bir üslup içerisinde takip edecektir.

yaratıcı içerik oluşturma süreci

Kendiniz olun, kendiniz..

Birçok site gibi resmi bir dille yazılmış yazılar yerine aralara koyacağınız ufak notlar ile okuyucunuza kendisinden çok da farklı olmadığınızı, aynı şeylere gülüp aynı şeylerden keyif aldığınızı hissettirin. Okuyucu ile aranızda kuracağınız bu ufak bağ hem sitenize, hem de yazıya olan ilgiyi artıracaktır.

Aaa.. Aynı ben adam. Vay be!

Hazırladığınız yazının kimlere hitap ettiğini başlangıçta belirlemeniz gerektiğine değinmiştim. Yazı içerisinde kitleye uygun olarak bir üst paragrafta da bahsettiğim gibi ufak notlar bırakarak veya yazının direk kendisini kitleye uygun yazarak da okuyucuyu yazınıza bağlar, anlattığınız şeyin karşı tarafa geçiş sürecini hızlandırırsınız.

Yazının genelinde de bahsettiğim gibi yazıyı sunduğunuz kitleyi tanımanız ve ilgi alanlarına yönelik göndermeleri yazı içerisinde kitleye bağlı olarak uygun bir dil ile vermeniz yaratıcı içerik oluşturmanın en önemli adımı diyebilirim.

Kitleyi tanı diyorsun da nasıl tanıyacağız?

Bu konuda da yardımcı olabilmek için konunuza ve belirlediğiniz kitleye göre şunları araştırmanız faydalı olacaktır diye düşünüyorum:

  • Yaş ve cinsiyet
  • Ne istiyorlar? Neye önem veriyorlar?
  • Etkilendikleri şeyler ne?
  • İlgilendikleri şeyler neler?
  • Ne okuyorlar?
  • Ne izliyorlar?
  • Online platformlarda vakitlerini nerelerde hacıyorlar?

Ufak bir örnek ile de konuyu toparlayıp sonuçlandıralım:

Özellikle 15-18 yaşları arası bir kız kitlesine yönelik kıyafet seçimi ile ilgili bir yazı hazırladığını farz edelim. Türkiye için örnek vermek gerekirse son dönemde oldukça popüler olan Survivor, bu hedef kitle tarafından yoğun olarak izleniyor. Okudukları kitaplar genel olarak aşk ve macera üzerine. ( Alacakaranlık vakasını hatırlayın! ) Online platformlarda vakitlerinin büyük bir çoğunu Twitter ve Facebook gibi sosyal medya kanallarında arkadaşları ile muhabbet ederek geçiriyorlar.

Hedef kitlemiz hazır! Yazımızı hazırlamaya başlayabiliriz. Yazı içerisinde hangi noktalara göndermeler yapabileceğimizi de hemen çıkartalım:

  • Survivor içerisinde önde gelen ve kızların gözdesi olmuş kişilerin isimleri geçirin.
  • Son dönemin popüler aşk kitaplarını bulup bu kitapların isimlerine veya okuduysanız karakterlerine göndermeler yapın.
  • Facebook ve Twitter gibi platformlarda konuşmak, vakit geçirmek ve dostluk üzerine ufak notlar koyun.

Tüm bunları yapabildikten sonra yazınızın ilgi çekmemesi, diğerlerinden ayrılmaması için herhangi bir neden göremiyorum.

Yaratıcı içerik oluşturma süreci keyifli olduğu kadar vakit alan, zahmetli bir iştir. Bu işi canı gönülden yapmıyorsanız kesinlikle hazırlarken acı çeker, kısa sürede yazıyı sonlandırıp farklı işler ile uğraşmaya başlarsınız. Bu yüzden sevdiğiniz konularda uzun uzadıysa yararlı ve yaratıcı bir içerik yazmanız sizin için en doğrusu olacaktır.

Yaratıcılığınız hiçbir zaman bitmesin..

Yararlandığım Kaynaklar:

  • MOZ Blog
  • The Next Web Insight
  • Gizmodo
  • TED

Bu Tarz İçeriklerden Haberdar Olun

Abone olarak Aydınlatma Metni içerisinde yer alan koşullarımızı kabul etmiş olursunuz.

Bu içeriği paylaş

9 Comments

  1. 5 Haziran 2015 at 12:06

    Bu önerilerinizi dikkate alacağım. Yararlı bir yazı olmuş. Başarılar.

    Reply
    1. Oğuz Veli Yavaş
      5 Haziran 2015 at 13:20

      Güzel yorumunuz için teşekkürler

      Reply
  2. 9 Haziran 2015 at 13:41

    Çok doğru tespitler olan güzel bir makale.Bahsettikleriniz çok doğru özellikle çöplük sitelerin çok olduğu dönemde biraz farkındalık yaratmak gerekiyor..

    Reply
  3. 30 Haziran 2015 at 17:42

    İyi bir yazı olmuş elinize sağlık

    Reply
  4. 12 Ağustos 2015 at 09:52

    Önerilerinizi uyguladım sitemdede uyguladım ve iyi sonuçlar aldım.

    Reply
  5. 4 Kasım 2016 at 23:56

    Güzel bir yazı olmuş.
    Blog’una yeni denk geldim, içerik olarak da başarılı. Takip edeceğim.

    Reply
  6. Bilgirazzi
    22 Ocak 2017 at 14:06

    Yazınızı inceledim okudukça ilgimi daha da çekti muhteşem ve faydalı bir yazı olmuş. Aslında içerik üretenlere bir yol rehberi diyebilirim. Kaleminize sağlık böyle yazılarınızı devamlı bekleriz. İyi çalışmalar dilerim oğuz bey

    Reply

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir