Başarısızlık Korkusunu Nasıl Yenebilirsiniz?

başarısızlık korkusu

Etrafımız dünyayı değiştirecek fikirleri, düzeni tekrar sorgulatacak hayalleri olan onlarca hatta yüzlerce insan ile dolu. Belki bunlardan biri de sizsiniz. Ne yazık ki konu bir şeyleri değiştirmek, hayallerinin veya fikirlerinin peşinden gitmek olunca bu insanların birçoğunu göremiyoruz. Peki kafalarında kurdukları onlarca hayal, her şeyi değiştirecek fikirleri ile bu insanlar neden gün yüzüne çıkmıyor? Nedeni oldukça basit, başarsızlık korkusu.

Korku, insanı geri plana çekilmeye zorlayan, üreticiliğini öldüren ve hayallerinizin peşinden koşmanızı engelleyen en önemli faktör. Yeni fikirlerin bittiği, artık her yeni gelişmenin aslında bir öncekinin farklı bir varyasyonu olduğu öne sürülen günümüzde bile onlarca güzel fikir, onlarca üretken hayaller var ki.

Geçtiğimiz bir ay içerisinde farklı birkaç araştırmayı okuduktan sonra başarısızlık faktörü üzerine ben de birkaç kelam etmek, belki bu konuda sorun yaşayan kişilerin hayallerini gerçekleştirmesine yardımcı olabilmek istedim.

Başarısızlık Korkusu Neden Kaynaklanıyor?

Yapılan onlarca araştırma gösteriyor ki başarısızlık korkusu ilk olarak insanın kendisini utandırmasında ortaya çıkıyor. Peki bu ne demek? Şöyle ki herhangi bir konu ile alakalı yaptığınız çalışmaların daha başında birçok kişi kendisine “Ya olmazsa?” sorusunu soruyor. İnsanın kendisini utandırmaktan korkması olarak da belirtilebilecek bu durumda doğası gereği insanın yaptığı ilk şey korku içerisine kapılmak, bir adım geri atmak oluyor.

 

Geçtiğimiz son birkaç ay içerisinde gerek iş gerek özel hayatımda verdiğim kararlarda aynı durumu kendim de yaşadım. Verdiğiniz karar ne olursa olsun “Ya doğru değilse?”, “Ya başaramazsam?” gibi sorular insanın aklına gelen ilk seçenekler oluyor. Bu düşüncelerin akla gelmesi ile birlikte de olumsuz cevaplarda aklınızı meşgul etmeye, zaten tereddütte olduğunuz bir konuda karamsarlığa giden bir yola sapmanıza neden oluyor.

Başarısızlık korkusunun neden olduğu bu olumsuz düşünceler, ufak bir azınlık hariç hemen hemen herkes için vazgeçme veya pes etme ile sonuçlanıyor. İnsan beynin direkt olarak olumsuz noktaları ön plana alması ve değerlendirme süreçlerinde yine ön planda bu düşünceler ile her zaman kötü sonuca ulaşması oldukça zor bir durum. Peki bu noktada insanların yapabileceği hiçbir şey yok mu? Elbette ki var!

Başarısızlık Korkusunu Yenmek İçin Kanıtlanmış 3 Tavsiye

Özellikle başarısızlık korkusu karşısında yapmanız gerekenleri hatta öncesinde yapılması gerekenleri konu alan birçok araştırma var. Bu araştırmalardan üç tanesi ise oldukça faydalı bulduğum ve birçok araştırma konusunda da ön plana çıkan içerikler.

1. Başarısızlığa bakış açınızı değiştirin

Başarısız olmak denince hemen hemen herkesin aklına ilk gelen düşünce olumsuzdur. Halbuki başarısız olmak, başarıya ulaşmak için yapmanız gereken şeylerin en iyisine ulaşmaya çalışırken ortaya çıkan bir durumdan başka bir şey değildir.

başarısızlık korkusunu yenme

Eğer çok şanslı biri değilseniz, başarıya giden yolda onlarca hatta yüzlerce defa başarısız olacağınızı baştan kabul etmeniz gerektiğini, hatta ve hatta bu başarısızlıklardan dersler çıkarmanız, gerektiğinde de gülüp geçmeniz gerektiğini unutmayın.

Michael Jordan’ın bu konuda söylediği söz her zaman hoşuma gitmiştir:

“Hayatım boyunca tekrar ve tekrar başarısız olup durdum. Başarılı olmamın tek nedeni de bu”

2. Doğru mentoru bulun

“O yaptıysa sen de yaparsın. O adamın da senden hiçbir farkı yoktu” mantığı ile gaza gelebilen ve oldukça iyi işler çıkarılabilen bir toplum düzeninde yaşıyoruz. Hayalinizdeki proje için başarısızlık korkusu yaşamamak için benzer fikirleri konu edinmiş, yolunu takip edip yaptıklarından ilham alabileceğiniz bir mentor bulun.

doğru mentoru bulmak

Birçok kişinin mentor konusunda yaptığı en büyük yanlış, hayali ile ilgili değil de çok farlı bir konuda başarıya ulaşmış oldukça büyük kişileri tercih etmeleridir. Bu noktada doğru mentoru bulmak için bu makalenin oldukça faydalı olacağını düşünüyorum.

3. Başardığınızı hayal edin

Başarısızlık korkusu için belki de en büyük motivasyonunuz rüyalarınız ve hayallerinizdir. Başarmak için ciddi anlamda hevesli olduğunuz konuda başarılarınızı ve sonuçlarını hayal ederken sınırlarınızı yok edin. Hayallerinizde sizi limitleyen tek kişinin kendiniz olduğunu unutmayın.

hayallerinizin peşinden gidin

Başarısızlık korkusu ile ortaya çıkan kötü düşünceler yerine “Ya başarırsam” diyerek kendinizi heyecanlandırın. Gerekirse başarmaktan korkacağınıza başardıktan sonraki adımlarınızın ne olacağından korkun ve tam gaz ile çalışmalarınızı sürdürmek için bunu defalarca tekrarlayın.

Korkunuzun neden kaynaklandığı bilirseniz yenmek için bir şansınız olur. Fikirlerinizin gerçekleşmesi için bu şansı başkaları yerine, kendinize yine siz verin.

Bu Tarz İçeriklerden Haberdar Olun

Abone olarak Aydınlatma Metni içerisinde yer alan koşullarımızı kabul etmiş olursunuz.

Bu içeriği paylaş

2 Comments

  1. 6 Ağustos 2015 at 15:17

    Çok güzel bir yazı olmuş okurken kendimi sorguladım yaptığım hataları gözden geçirdim. Herşeyden önce başarabileceğine inanmak gerektiğini öğrendim saolun.

    Reply
  2. 25 Mart 2016 at 10:18

    Jordan’ın dediğini Silikon Vadisi’nde adamlar iş hayatında uyguluyor. Başarısız olan girişimcilerden tecrübe kazanmak dersler çıkartmak için işe alıyorlar. Otelin lobisinde herkesin içinde yabancı kelimeyi çok kötü telaffuz edin, matematik problemini sınıfta onlarca kez yanlış çözün hiç önemli değil ne kadar çok başarısızlık [ nâmı diğer tecrübe] o kadar başarıya yaklaşmanıza vesile oluyor aslında fikir dehlizlerimizi açan güzel konu için teşekkürler Oğuz.

    Reply

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir