Emek gücünün yerini akıl gücünün aldığı ve teknolojinin hayatımızın her alanına dahil olduğu şu günlerde özellikle de internet sektöründe çalışmak isteyen, teknoloji üzerinden para kazanmak isteyen binlerce kişi var. Konu internet ve teknoloji olunca günümüzün rekabet oranı en yüksek sektörlerinden birine adım attığınızı, sektör içinde tutunmanın ve bir yerlere gelmenin giderek zorlaştığını bilmeniz gerekiyor.
Freelance yani bağımsız çalışanların sayısının da günden güne artığını göz önünde bulundurursak sektör içerisinde belirli bir noktaya gelebilmek için farklılığınızı ortaya koymalı, yeni bir şeyler üretmelisiniz. İşte tam da bu noktada belki de en önemli unsur olan organize çalışmak devreye giriyor.
Bilgisayar başında çalışanların belki de en büyük sıkıntılarından biri haline gelen organize çalışmak, dikkat dağıtıcı birçok şeyden dolayı oldukça zor bir hal aldı. Özellikle ev ortamında çalışanlar için işlerin aksamasına ve yapılan işten alınan keyfin giderek zulme dönüşmesine neden olan bu durumun önüne geçmek için kendim de uygulamaya çalıştığım ve kısa sürede faydasını gördüğüm birkaç adımı bir araya getirmek istedim.
Anlık Kaydetme İçin Pocket Kullanın
Gerek çalışırken gerekse araştırma yaparken müzik, e-posta, farklı kaynaklar derken onlarca sekmeyi açtığınızı ve bunlar arasında mücadele vermeye başladığınızı fark etmişsinizdir. Geçtiğimiz günlerde her ne kadar düzenli olmaya çalışsam da 23 sekmeyi aynı anda açık olarak görünce bir dur demek istedim.
İnanıyorum ki sizde çalışma veya araştırma sırasında her ne kadar organize çalışmak isteseniz de benzer sorunlar ile sık sık karşılaşıyorsunuzdur. İşte tam bu noktada bir süredir imdadıma yetişen ve kaynakları saklamamı sağlayan Pocket uygulamasını tavsiye etmek istiyorum. Gördüğünüz bağlantı, yazı ve kaynakları ki buna sosyal medya içerikleri de dahil, Pocket ile kolayca saklamanız ve yeri geldiğinden kullanmanız mümkün.
Feedly ile Kaynaklarınızı Tek Bir Yerde Toplayın
Çalışırken belki de en çok ihtiyaç duyduğumuz şey doğru ve bir arada sunulmuş kaynaklar. Hemen hemen her konu ile ilgili internet sitelerinin hızlı bir artış içerisinde olduğunu şu günlerde kaynak sıkıntısı yaşamamız oldukça zor. Buna rağmen organize çalışmak için kaynakların düzenli ve bir arada olması da çok önemli. Defalarca sekme açıp site site konulara göz atmanın ne kadar yorucu olabildiğini az çok tahmin edebilirsiniz.
Ben genel olarak bu işlemlerim için Feedly kullanıyorum. Buffer ile de oldukça güzel çalışmalar yapan insanlar var. Belirlediğim 5-6 kategori altında şu anda listelediğim 120 site var. Bu sitelerin birçoğunu tek tek gezmem normal şartlarda tüm günümü alacakken Feedly ile birkaç dakika içerisinde son başlıklar hakkında bilgi sahibi olabiliyorum.
Siz de daha organize çalışmak adına çalışma konunuza bağlı olarak birkaç kategori oluşturup güncel konuları Feedly üzerinden takip ederek vakit kazanmayı ihmal etmeyin derim.
Moosti ile Zamanınızı İyi Kullanın
Ortalama bir insanın dikkat süresinin Japon balığından daha kısa olduğunu biliyor muydunuz? Hele ki dikkatinizi dağıtacak birkaç şey de olduğunu düşündüğünüz bir ortamda bu sürenin daha da kısalacağını söylemek mümkün. Daha organize çalışmak ve sürenizi verimli bir hale getirmek için insanın tam verimli olarak çalışabildiği süre zarfı 25 dakika olarak belirlenmiş. Bu süreden ve fikirden yola çıkarak ortaya çıkan Moosti ise verimli çalışmak adına sizin için süre tutan bir arayüz.
Oldukça basit bir arayüze sahip olan Moosti içerisinde tek yapmanız gereken “Focus 25” yani 25 dakika odaklan butonuna basıp çalışmaya başlamak. Ara vermek istediğinizde ise kısa süreli 5 dk veya uzun süreli 15 dk ara ver seçenekleri ile dinlenme sürenizden bile vakit kaybetmemeniz mümkün. Birkaç gündür denediğim ve eğlenceli bulduğum Moosti ile ne kadar vakit kazandığınızı görünce emin olun çok şaşıracaksınız.
Kaynaklar: Buffer, TheNextWeb
4 Comments
Feedly, Google reader dan sonra kullandığım en önemli araç. Yazı için teşekkürler
Moosti nin google chrome dışında uygulaması yok sanırım. IOS ve Android’de benzer uygulama var mı bildiğin Oğuz?
Şu anda aklıma gelen yok ancak Moosti uygulamasını mobil tarayıcı üzerinden açıp kullanabilirsin
Moosti aslında 1980’lerde Francesco Crillo tarafından verimli çalışma adına geliştirilmiş Pomodoro Tekniğinin uygulamaya dökülmüş hâli.. 🙂
Ama androidde bulamadım maalesef.