Türkiye’de blog kültürünün yaygınlaşması son birkaç seneye dayanıyor olmasına rağmen yabancı ülkelerde bu süreç 10 yılı aşkın bir döneme dayanıyor. Haliyle herhangi bir konuda blog içeriği hazırlarken veya bir konuda araştırma yaparken Türkçe kaynaklar üzerinden ulaşamadığımız birçok bilgiye yabancı bloglar üzerinden rahatlıkla ulaşabiliyoruz. Bu bende öyle bir alışkanlık halini aldı ki herhangi bir araştırma yaparken Türkçe arama yaptığım son zamanı hatırlamakta güçlük çekiyorum.
Başlangıç süresi, kazanç, aranma hacimleri gibi birçok farklı kriterden dolayı şu an için Türkiye’deki birçok blogdan iyi olduğu düşündüğüm ve sürekli olarak takip etmeye çalıştığım 5 blogu da sizlerle paylaşmış, takip etmeyenler için yeni bilgi kaynakları sunmuş olayım.
1- ProBlogger
Dünya çapında “blog” deyince akla gelen ilk isimlerden biri olmayı başarmış Darren Rowse, özellikle yeni blog açan ve tam zamanlı olarak blog yazarak kazanç elde etmek isteyenlere farklı kaynaklar sunan oldukça kaliteli bir bloga sahip. Halihazırda blog yazmaya devam edenlerin de farklı konu başlıkları, gelir kaynakları ve fikirler elde edebileceği blogu günlük olarak takip etmenizde yarar var.
Son dönemin popüler yayınlarından biri haline gelen Podcast kültürünü de blog yazarları arasında başarıyla gerçekleştiren nadir kişilerden biri olduğunu düşünüyorum. Okumaya fırsatınız olmadığı zamanlarda, sokakta, yolda rahatlıkla ProBlogger içeriklerini dinleyebilirsiniz.
Ayrıca bütçeniz varsa hem ProBlogger’a destek olmak hemde farklı tüyolar ile blogunuzu geliştirmek için Darran Rowse tarafından hazırlanan e-kitaplara buradan göz atabilirsiniz.
2- Copyblogger
Başta içerik pazarlaması olmak üzere yeni projeleriniz için dijital çalışmalar, sosyal medya, pazarlama ve blog içerikleri konusunda detaylı bilgilerin bulunduğu Copyblogger‘ı da günlük olarak takip etmenizde oldukça yarar var. Kendi konularında uzman kişilerin hazırladığı içeriklerle hem blog yazarlarına hemde girişimcilere yönelik çok kaliteli içerikler bulunan sitede, projeleriniz için dikkat etmeniz gereken noktaları güncel olarak takip etmeniz mümkün.
Rainmaker platformu üzerinden hazırlanan Podcast içerikleri de İstanbul yollarında vazgeçilmezim diyebilirim. Metin yazarlığı, blog yazma, seo ve pazarlama gibi birçok konunun bulunduğu 4-5 adet farklı podcast kanalı bulunan Copyblogger‘ı iTunes üzerinden kolaylıkla takibe almanız mümkün. Bunun yanı sıra siteleri üye olanlara sundukları ücretsiz e-kitaplara ve dökümanlara da buradan ulaşabilirsiniz.
3- Buffer Blog
Sosyal medya ve pazarlama üzerine çalışan biri olarak hem uygulamasını hem de blogunu severek takip ettiğim bir diğer oluşum ise elbette ki Buffer! Sosyal medya kanallarınız için kullanabileceğiniz uygulamanın yanı sıra özenle hazırlanmış blogunu da düzenli olarak kontrol etmeye çalışıyorum.
Sosyal medya yönetimi, içerik pazarlaması vb konular ile ilgiliyseniz, Buffer Blog‘u takibe almanızı şiddetle tavsiye edebilirim.
4- Moz Blog
Bir kişisel blog yazarı olarak birçoğumuzun önem verdiği konuların başında elbette ki seo çalışamaları geliyor. Bu konuda hem araçları hemde içerikleri ile dünya devi olmayı başarmış Moz‘un, kaliteli içerikleri ile hazırladığı blogu da kendisine yaraşır şekilde.
Seo hakkında merak ettiğiniz birçok konuda size yardımcı olacak Moz Blog içerisinde son güncellemeler ile sitenizi nasıl arama motorlarına daha uyumlu hale getirebileceğinizi öğrenebileceğiniz gibi içeriklerinizin kalitesini artırmak için neler yapmanız gerektiği hakkında farklı bilgiler de edinebilirsiniz. Cuma günlerinde çıkan Whiteboard Friday video anlatımları ise Moz’un en sevdiğim yönü diyebilirim.
5- Social Media Examiner
Sosyal medya pazarlaması konusunda severek takip ettiğim bir diğer site ise Social Media Examiner. Sosyal medya üzerinden daha çok kişiye ulaşmak isteyen, projelerini farklı mecralarda duyurmak için can atan herkesin takip etmesini şiddetle tavsiye ederim.
Yalnızca bu iş ile ilgilenenlere değil marka ve proje sahiplerine yönelik olarak da içerik hazırlayan Social Media Examiner içerisinde, farklı platformlarda nasıl sosyal etkileşimi artırabileceğinizi, varsa blogunuza nasıl trafik çekebileceğinizi farklı içerikler üzerinden öğrenmeniz mümkün.
16 Comments
Ben de bir sey araştıracağim zaman muhakkak ingilizce bloglari kontrol ederim.
Buffer in blogunu hiç incelememistim. Diğer siteler benim de takibimde. Ama eminim ki listen bunlarla sınırlı değil :).
Buffer özellikle liste yazılarıyla fikir vermesi açısından çok güzel, tavsiye ederim.
Elbette ki bununla sınırlı değil 🙂 53 tane arasından popülerleri sıyırdım. İleride birgün hepsini de bir liste yapacağım.
güzel de bende y.dil yok 🙁
Yakında farklı kategorilerdeki en iyi Türk blogları da listeliyor olacağım Eren. Umarım onlar faydalı olur.
Çok iyi olur,teşekkürler
Oğuz abi merhaba. Benim bir tavsiye blogum var. Acaba iyi bulduğun bir haberimi paylaşır mısın? Teşekkürler.
Merhaba Batuhan, özel olarak site linkini bana iletirsen blogunu inceleyebilir, kaliteli ve uygun bulduğum bir yazı olursa seve seve ilerleyen yazılarımda linkini de uygun şekilde ekleyerek destek olmaya çalışabilirim.
Faydalandığım bir yazı oldu. Başka bir yazınızda da en iyi Türk bloglarını görmek dileğiyle. İyi çalışmalar.
Elbette ki. İlerleyen zamanlarda takip ettiğim en iyi Türk bloglarını da listeliyor olacağım.
Problogger gerçekten takip edilmesi gereken bir blog.
Severek takip ettiğim nadir bloglardan biri.
teşekkürler
Takip etmek isteyenlere bu bloguda öneririm: https://blog.hubspot.com/marketing
Acaba sende podcats olayına başlasan mı?
Başladım daha önce ama uzun süreli devam ettiremedim. 1-2 aya daha kapsamlı başlama gibi bir düşüncem var.
Selam Oğuz Bey
Google hangi konuyu araştırsak sizin blog ..çok güzel içerik olmuş Tskler