Etkili Bir Broşür Pazarlaması İçin 3 Tavsiye

broşür - broşür pazarlaması

İnternetin hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olması ile birlikte pazarlama faliyetlerinin de büyük oranda internete kaydığını, insanların yeni yatırımlarını ve pazarlama stratejilerini bu platformlar üzerine kurduğunu söyleyebiliriz.

Geleneksel reklam modellerinin yerini dijital çözümlerin aldığı ve maliyet oranı daha düşük olarak belirlenen internet pazarlamasının ne kadar büyük bir nimet olduğunu kelimelerle anlatmak mümkün değil. Ancak özellikle ülkemizde, insanların unuttuğu çok önemli bir faktör var.

Her ne kadar internet kullanım oranının artması ile pazarlama faliyetleri değişmiş  olsa da insanların internet reklamlarına verdikleri tepkiler de günden güne değişmeye devam ediyor. Herkesin bir anda dahil olmaya başladığı “internet reklamları” giderek insanların gözünde güvenilirliğini yitirmeye ve insanlarda farklı bir bakış açısı oluşmasına neden oluyor.

Vermiş olduğunuz hizmet tamamen internet odaklı değilse, birçok müşterime de önerdiğim gibi dijital pazarlama yöntemlerinizin yanında yaratıcı bir şekilde hazırlanmış broşür, afiş gibi geleneksel çözümleri de ihmal etmemenizi öneririm. Her ne kadar internetten insanlara ulaşmak oldukça kolay olsa da özenle, müşteriye yönelik olarak hazırlanan dikkat çekici bir broşürün de kısa sürede aynı etkiyi yaratacağını düşünüyorum.

Peki etkili bir broşür pazarlaması için neler yapılmalı? Müşteriye yönelik broşür tasarımlarında nelere dikkat edilmeli? Etkili bir broşür tasarımı ile neler elde edilebilir? Hem birlikte adım adım bakalım.

1- Müşterileriniz ne okumak istiyor?

Birçok broşür tasarımında “1000 TL’ye varan indirim!” veya “Bu fırsatlar kaçmaz!” gibi oldukça klişe, insanların aklında klasik bir broşürden daha öteye gidemeyen içerikler olduğunu fark etmişsinizdir. Peki müşterileriniz gerçekten bunları mı merak ediyor? Günlük hayatta karşılaştıkları ve onları karar vermeye itecek cümleler gerçekten bunlar mı? Elbette ki hayır!

Daha önce etkileşimli içerik üretiminde 3 ana maddeden bahsetmiştim: Konu seçimi, mizah ve tasarım! İşte tam da bu noktada ürün veya hizmetinizi nasıl bir konu üzerinden anlatmak istediğinize, insanların ilgisini çeken şeyleri bulmaya özen göstermeniz gerekiyor.

Farz edelim ki ev hanımlarına yönelik olarak bir temizlik ürünü için broşür yaptırmak istiyorsunuz. Konu seçiminizi yaparken ev hanımlarının takip ettiği veya özen gösterdiği bir konuyu ele almanız gerekiyor ki ilgilerini çekebilin. Bu bağlamda konu seçiminizin genel kitleye hedef alabilmesi için popüler dizilere bir gönderme yapabilir yada önem verdikleri çocukları için temizliğin ne kadar önemli olduğu konusunu tercih edebilirsiniz.

2- Okuyucularınızı motive ediyor musunuz?

Birçoğumuz elimize geçen broşürün tamamını çoğu zaman okumuyor, ilgimizi çekmediği sürece ana başlık hariç sunulan içerikten habersiz kalıyoruz. Yapmış olduğunuz broşür pazarlaması için etkili sonuçlar bekliyorsanız hem görsel, hemde ana başlıklarınızda okuyucularınızı geri kalan içeriği okumaları için motive edecek bir şeyler sunmanız gerekmektedir.

Birçok marka broşür pazarlaması için bunu yaptıkları indirimleri büyük harflerle, göze sokarak yapmaya çalışır. Kimi başarılı olur, kimi ise “yalan dolan” damgasını yiyerek bir köşeye atılır. İlk madde de bahsettiğimiz “1000 TL’ye varan indirimler” gibi ucu açık söylemler yerine net, tam olarak verilen fırsatın yazılması okuyucularınızın içeriğinizin tamamını okumasını sağlamanın en kolay yoludur.

Bilgisayar satan bir teknoloji mağazası olduğunuzu farz edelim. Alışılagelmiş “X TL’ye varan indirimler” yerine direkt olarak belli bir kitleye özel indirim sunulan fırsatınıza yer verdiğinizi düşünün. Örneğin oyuncu bilgisayarlarında kısa süreliğine 500 TL indirim gibi. Tasarım içerisinde de bu noktaya vurgu yaparsanız, etkili bir broşür pazarlaması yapmamanız için hiçbir neden yok!

3- Tasarımınızı siz mi beğeniyorsunuz yoksa müşteriniz mi?

İnsanlara görsel olarak hitap ettiğiniz bir içerik de elbette ki her şeyi değiştiren nokta, tasarımın ne kadar iyi olduğu olacaktır. Çok kötü içerikler ile güzel tasarım sunan birçok firmanın broşür pazarlaması faliyetlerinde başarılı olduğunu tahmin edebiliyorsunuzdur.

Yine birçok firmanın yaptığı en büyük yanlışlardan biri genel kalıplara bağlı kalarak, ürün ve müşteri kitlesinden çok uzak, tabiri caizse “patlamalı çatlamalı” efekt dolu broşürler ile dikkat çekmeye çalışmalarıdır. Bu şekilde çalışmalar yapıp başarılı olan firmaların da varlığını bir kenara atmıyorum tabi ki ancak trendleri bir kenara bırakıp müşterinizin görmek istediği, ilgi duyduğu şeyleri broşürünüzde kullansanız sonuçlar sizce nasıl olurdu?

Bir tüketici olarak düşünün. Sizinle çok da alakalı olmayan oldukça güzel dizayn edilmiş, efekt dolu bir görsel mi yoksa sevdiğiniz bir dizi karakterini konu alan bir broşür mü daha çok ilginizi çekerdi?

Bu Tarz İçeriklerden Haberdar Olun

Abone olarak Aydınlatma Metni içerisinde yer alan koşullarımızı kabul etmiş olursunuz.

Bu içeriği paylaş

3 Comments

  1. 5 Mart 2016 at 19:28

    Bizde şöyle düşünüyorum.

    1) Broşürünüz öyle uzun yazılarla dolu olmamalı, zaten okuma özürlü bir milletiz.
    2) Broşürünüzün ön alanı slogan içermeli ve renk uyumu güzel olmalı.
    3) Her sayfada kısa ve öz sloganlarla görselliği ve algısı yüksek mesajlar içermeli.

    Reply
  2. 27 Eylül 2016 at 10:55

    Sizin yapmış olduğunuz bu tasarım özgün ve göze hitap eden bir tasarım bu yüzden gerçekten çok beğeniyorum. İçeriğinize gelince tamamen farklı bir içerik hazırlama yeteneğine sahipsiniz. Diğer bloglar gibi küt bir yazı değilde anlaşılır okuyucuya hitap eden yazılar ve görseller aslında bu makalende sadece benim sitemi inceleyin demeniz yeterliydi 🙂

    Reply
  3. Sedat
    28 Mayıs 2020 at 14:06

    Digital dunyada var olmak her sektör için neredeyse olmazsa olmaz hale geldi. Elbette bununda bir yolu ve yöntemi var.Bilgi kirliliginin çok olduğu bu mecrada bu sürecin nasil yürütülmesi gerektigini adim adim ve herkesin anlayabilecegi ve uygulayabilecegi şekilde anlatmissiniz.Ayni zamanda sorunla karsilasildiginda bir “yardim butonu” gibi hizmet veriyorsunuz.Bu çok ama çok kiymetli.Emeginize sağlık.

    Reply

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir