Geçtiğimiz günlerde başlama fırsatı bulduğum sosyal medya yönetimi köşesinde sosyal medya yönetiminin ne olduğundan, nasıl başlangıç yapılması gerektiğinden ve hangi sosyal mecraların kullanılması gerektiğinden bahsetmiştim. Facebook reklam rehberinde ise sosyal medya deyince akla ilk gelen mecra olan Facebook ve Facebook reklamları hakkında bilmeniz gereken tüm detayları anlatacağım.
Sosyal medya yönetimi köşesinin, Facebook kısmında önemli bir yere sahip olacak Facebook Reklam Rehberi, sosyal medyada yapabilecekleriniz, insanlara nasıl ulaşacağınız ve reklam sürecinde nelere dikkat etmeniz gerektiğini içerecek. İsterseniz lafı daha fazla uzatmadan başlayalım.
Geçtiğimiz son 5 yıl içerisinde değişen alışkanlıklar ve sosyal yaşantı düzenlerimiz ile birlikte farklı kitlelere uygun birçok sosyal mecra da kendiliğinden ortaya çıkmış oldu. Hemen hemen her sosyal mecranın ana bir hedef kitlesi bulunsa da sosyal medyanın merkezinde hala Facebook’un olduğunu ve uzun bir süre daha bu şekilde devam edeceğini rahatlıkla söyleyebilirim. Bu bağlamda konu sosyal medya yönetimi olduğunda, markanız çok uç bir hedef kitleye sahip olmadığı sürece Facebook’ta bulunmanız ve Facebook reklamlarını kullanmanız gerekecek.
[onerilen id=”2010″ icon=”populer”]Peki Facebook reklamları nasıl kullanılmalı? Yalnızca reklam ile neler yapılabilir? Ne kadar bütçe ayırmalıyım? Hedef kitleme ulaşmak için neler yapmalıyım? Bu ve benzer birçok soru aklınızı kurcalıyorsa basit adımlarla başlayarak neler yapabileceğinize tek tek bakalım.
Facebook Reklamları Ne İşe Yarar?
Belirli bir marka veya projenizin daha fazla kitleye, daha doğrusu doğru bir kitleye ulaşabilmesi için sosyal medyanın önemini tekrar tekrar vurgulamamıza gerek olduğunu düşünmüyorum. Özellikle projenize benzer farklı çalışmaların da bulunduğunu biliyorsanız, Facebook reklamları sizin için oldukça önemli bir yere sahip olmalı.
Facebook reklamları ile
- Hedef kitlenize ulaşabilir
- Yeni müşteriler edinebilir
- Farklı markaların takipçilerine sesinizi duyurabilir
- İnternet sitenize trafik çekebilir
- Üye, abone ve katılımcı sayınızı artırabilir
- Marka fanatikleri yaratabilirsiniz.
Elbette ki bu sıraladıklarıma ulaşabilmek için bilmeniz ve uygulamanız gereken birçok nokta bulunuyor. Şimdi bunlara tek tek bakalım.
Facebook Reklamları Nasıl Verilir?
Anlatımım içerisinde Facebook’ta reklam vereceğiniz bir sayfanızın olduğunu, hesabınıza tanımlı bir kartın bulunduğu ve sosyal medya yönetimine başlangıç için yapılması gereken adımları tamamladığınız farz ediyorum.
Yardımcı yazılar:
Tüm bu hazırlıkları tamamladığınızı düşünüyorsanız adım adım Facebook reklamımızı vermeye başlayalım.
1- Facebook reklam yöneticisini buraya tıklayarak açalım.
2- Karşınıza gelecek ekranda daha sonra aktif reklamlarınızı kontrol edebiliyor olacaksınız. Şu anda kişisel blogum için verdiğim reklamı da ekranda görebilirsiniz. Sağ üst köşedeki “Reklam Oluştur” butonuna basarak ilk reklamımızı oluşturalım.
3- Karşınıza aşağıda da görebileceğiniz gibi ulaşmak istediğiniz hedef kitleye hangi yöntem ile ulaşmak ve ne yaptırmak istediğinize bağlı olarak birçok seçenek çıkıyor. Bunların her birini aşağıda tek tek de değineceğiniz. Şu an için “İnsanları internet sitenize çekme” bölümü ile devam edelim.
4- Boş alana site adresimizi girerek “Devam” butonuna basalım. Site adresi altında bulunan “Bir dönüşüm pikseli ekleyin” kısmı dikkatinizi çekmiştir. Bu alan, özellikle üyelik, kayıt vb işlemlerde üyelik başına ücret ödemek isteyenler için ideal bir kısım. Detayları aşağıdaki yazımda bulabilirsiniz.
[onerilen id=”2771″ icon=”populer”]5- Bu aşamadan sonra Facebook reklam verme işlemimizde hangi kitlelere ulaşmak istediğimizi belirleyecek ve bu hedef kitlelerin beğendikleri, yaşı, yeri ve davranışları gibi oldukça spesifik detayları belirleyerek doğru kişilere ulaşmaya çalışacağız.
İlgi alanları belirleme: Örneğin bir teknoloji siteniz olduğunu ve içeriklerinize Facebook’tan trafik çekmeyi düşündüğünüzü farz edelim. Yukarıda gördüğünüz gibi ilgi alanlarına önde gelen teknoloji haberleri kaynaklarının Facebook sayfalarını belirleyerek, halihazırda bu sayfaları takip eden yani Facebook üzerinden teknoloji haberlerine yönelen kişileri seçiyoruz.[reklam]
UYARI: Belirlediğiniz kitleye benzer site tasarımına, içerik diline veya Facebook kullanımına sahip olmamaya dikkat gösterin. Aksi takdirde daha önce daha büyük sayfalarda gördüğü benzer içerik diline sahip bir Facebook reklamı gören hedef kitleniz olumsuz yorumlarda bulunabilecektir.
Yaş belirleme: Teknoloji haberlerini okuyan hedef kitlenin yaş kitlesi oldukça düştüğünden alt limitinizi 13 yaşa kadar düşürmeniz mümkün. Yukarıdaki reklamda daha ciddi okuyuculara hitap etmeyi düşündüğümden 16 yaş alt limitini belirledim.
Cinsiyet belirleme: Bu seçeneğimizde özel olarak kadınlar veya erkekler üzerine bir ürün veya hizmet vermiyorsanız “Tümü” seçeneğini belirlemeniz daha iyi olacaktır.
Konum: Ürününüz veya hizmetiniz belirli bir bölge ( örneğin İstanbul Anadolu Yakası ) için kısıtlı değilse bu bölümü “Türkiye” olarak belirleyin.
NOT: Buradaki değerleri belirlerken daha önce Sosyal Medya Yönetimine Nereden Başlamalıyım? yazımda belirttiğim Rakip Analizi uyarılarına da dikkate almanızı öneririm.
6- Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra günlük bütçenizi belirleyerek Facebook reklamınızı yayına hazırsınız demektir. Bütçe seçeneklerinde çok fazla farklı alternatifin sunulduğunu fark etmişsiniz. Bu alternatiflerin her biri ile hedef kitlenize ulaşmanız mümkün olsa da her seçeneğin sosyal medya izleniminizde farklı bir alanı güçlendirdiğini bilmenizde fayda var.
Örneğin ben kişisel blog içeriklerimde Facebook reklam için günlük 5 TL gibi uygun bir bütçeyi ve gösterim başına ödemeyi kullanmaktayım. Böylece Facebook reklam rekabetlerine göre ayarlanan reklam bütçeniz ile gösterilen kişi sayısı Facebook tarafından maksimize edilmeye çalışılıyor.
NOT: Facebook, reklam hedeflerine ve o hedef kitleye reklam veren kişilere göre düzenli olarak reklam bütçelerini düzenlemekte ve size en uygun fiyatı vermeye çalışmaktadır. Belirtilen aralıkta seçeceğiniz bütçeye en yakın değeri Facebook sizin için ayarlamaya çalışır. Anlayacağınız “Senin bütçen ile bizim yapabildiğimiz güzellik bu” mantığı.
Farklı bütçelendirme alternatiflerinin de ne gibi yararları olduğuna ayrı ayrı bakalım:
Gösterim başına ödeme: Benim de kullanmayı tercih ettiğim bu seçenek ile Facebook tarafından optimize edilen reklamınızın en fazla kişiye gösterilmesi hedeflenir. Tıklamaya değil, gösterime para ödemiş olursunuz.
Bağlantı tıklaması başına ödeme: Daha önce verdiğiniz reklamları da izleyerek yine Facebook tarafından tıklama başına ödemeniz gereken ortalama bir miktar çıkartılır. Örneğin benim ortalama tık başına ödediğim miktar 0,03 TL olarak belirlenmiş. Hedef kitlenizin zorluğuna göre bu miktar elbette ki değişebilir. Bu seçenek ile yalnızca tıklama başına para ödersiniz. Özellikle tek amacı site trafiği oluşturmak olan reklamverenler bu seçeneği tercih edebilir.
Günlük tekil erişim: Bu reklam seçeneğinde ise reklamınız aynı kişiye günde 1 kere gösterilmek koşulu ile 1000 gösterim için ödemek istediğiniz tutarı belirliyorsunuz. Facebook reklamınızı ve kitlenizi inceleyerek ortalama bir değer zaten size sunacaktır. Cazip bir miktar olduğunu düşünüyorsanız bu seçeneği tercih edebilirsiniz. Kitlenizin sürekli takibini değil, yeni takipçileri kazanmak istiyorsanız bu seçeneği belirleyebilirsiniz.[reklam2]
Gösterimler: Yaylım ateşi diye hitap ettiğim bu reklam seçeneğinde amaç Facebook reklamınızın olabildiğince çok gösterilmesidir. İnsanların ilk yayında reklamınızı görmemiş olma ihtimaline karşılık birden fazla kez aynı kişiye reklam gösterilebilir. Bu tamamen belirlediğin hedef kitleye ne derece uygun olduğu ile alakalıdır. Burada da 1000 gösterim başına ödeme yaparsınız.
7- Bütçe ve gösterim ayarlarından sonra reklamımızın performansını etkileyecek en önemli kritere, reklam görünümüne gelelim. Facebook son güncellemesi ile birlikte internet sitesi tıklamaları ve içerik öne çıkarmada oldukça güzel bir yönteme giderek eskiden gösterilen tek içerik yerine 5 farklı içeriğe kadar gösterim imkanını kullanıcılara sundu.
Slider şeklinde görünen bu içerikler içerisinden elbette ki bir tanesi kitlenizin ilgisini çekecektir.
Öncelikle Facebook reklamınızın hangi sayfa adı altında gözükmesini istediğinizi belirleyin. Böylece içeriklerinizden birini beğenen bir kullanıcının sayfanız beğenme ihtimalini de artırın. Sonrasında slider şeklinde görünecek reklamımızın en üstünde bulunan ve kitlenize uygun bir dili içeren metin girin. Bu metnin 90 karakteri çok fazla geçmemesine dikkat edin.
Aşağıdaki görselde de görebileceğiniz gibi Facebook 5 adet bağlantı ekleyebilmemiz için boş alanlar belirtmiş. Bu alanlara linklerimi ve içeriklerimizi girmeden önce reklam takibimizi kolaylaştırmak için Google Analtytics URL Oluşturucu‘yu kullanmayı unutmayalım. Bu alanlara linklerin içeriklerini koydukça Facebook otomatik olarak görsel ve başlığı ekleyecektir.
Örneğin ben Facebook reklamlarım için aşağıdaki utm source kodunu link sonuna ekleyerek Google Analtyics kaynaklarından gelen giden kişi sayısını daha rahat takip edebiliyorum:
?utm_source=facebook&utm_medium=facebook%20reklamlari&utm_campaign=kisisel%20blog%20icerikleri
Facebook reklam için belirlediğiniz bağlantıları ekledikten sonra dilerseniz bir de buton seçerek reklamınızı verebilirsiniz. Sipariş ver butonuna bastıktan sonra reklamınız incelemeden geçecek, ortalama 10-20 dakika içerisinde reklamınız ile ilgili onay durumu bildirim olarak gelecektir. Hayırlı olsun 🙂
Facebook Reklam Modelleri
Yukarıda klasik bir Facebook reklam verme işleminde dikkat etmemiz gerekenlere tek bir örnek üzerinden değindik. Şimdi de Facebook reklam modellerinin her birinin ne fayda sağladığına, hangi proje için hangi reklamın kullanılması gerektiğine tek tek bir bakalım.
[onerilen id=”2970″ icon=”populer”]Gönderilerinizi öne çıkarma
Klasik Facebook reklam türlerinden biri olan gönderi öne çıkarmayı günlük sosyal medya kullanımınız sırasında kesinlikle görmüşsünüzdür diye tahmin ediyorum. Sponsorlu İçerik olarak da bilinen reklam türünde sayfanızda paylaştığınız bir bağlantı veya görseli hedef kitlenizin ana sayfasına düşürmeniz mümkün.
Kimler kullanmalı: Site trafiği oluşturmak isteyen herkes başta olmak üzere haber siteleri kesinlikle gündemi sallayan konularla ilgili yazılarını bu reklam türü ile desteklemeli.
Nelere dikkat edilmeli: Facebook reklamı için ayırdığınız bütçeden tam anlamıyla faydalanmak için öne çıkaracağınız içerikte şunların olmasına özen gösterin:
- 470×470 boyularında haber ile ilgili ilgi çekici bir görsel
- Görsel üzerinde yüzde 20 oranını geçmeyecek bir metin
- Yazı kısmında insanları tıklamaya itecek ve yarım bırakılmış bir cümle
- Cümle sonunda ise kısaltılmış içerik linkiniz
Sayfanızın tanıtımını yapma
Facebook sayfa beğeni sayınızı artırmaya yönelik olarak geliştirilmiş bu reklam modelinde ise birçoğunuzun karşılaştığı, sayfa kapak ve görsel resimleri üzerine yazılmış metin ve beğeni butonundan oluşan reklam türüdür. Bu Facebook reklam modeli ile sayfanızın beğeni sayısını artırırken aynı zamanda kitlenizi ve insanların markanızı bilme oranını artırmış olursunuz.
Kimler kullanmalı: Sosyal medya yönetimi ile ilgilenen her proje, bu reklam türünü kullanmalıdır. Sayfanızı beğendirmek ve kitlenizi artırmak için farklı reklam modellerinde de güzel sonuçlar alınabilmesine rağmen hala en etkili bütçe – beğeni oranı bu reklam türünde.
Nelere dikkat edilmeli: Bütçeniz ile daha fazla kişiyi sayfanıza çekme ve bundan sonraki içeriklerinizden haberdar olacak kalıcı kişiler elde etmek için şunlara özen gösterin:
- Her şeyden önce samimi olun, reklam kokmayın. Herkes o görselin reklam olduğunu zaten biliyor.
- İnsanlara kendilerinden bir şeyler bulabilecekleri, sayfanızı takip ettirecek bir neden verin. Neye faydanız var, anlatın.
- Görsel çözünürlüğünün oldukça yüksek olmasına özen gösterin
- Görsel üzerinde metin kullanımından kaçının
- Logonuza uyacak görseller tercih edin.
- Metinde yaptığınız işi ve insanların sayfanızda neler bulabileceğini tek cümle ile anlatın
İnsanları internet sitenize çekme
Yukarıda verdiğimiz Facebook reklam örneğinde kullandığımız reklam modeli ile internet sitenizde ilgi çekici içerikleri ön plana çıkarabilir, ürün veya hizmetinizin tanıtıldığı sayfalara kullanıcı kazandırabilir ve site takipçinizi artırabilirsiniz.
Kimler kullanmalı: Bu reklam türünü de Facebook’a reklam vermek isteyen herkes projesi ve ürünü ile ilgili bir sayfa hazırlayarak kullanabilir. Burada dikkat etmeniz gereken noktalar Gönderilerinizi öne çıkarma bölümü ile aynıdır.
İnternet sitenizdeki dönüşümleri artırmak
Facebook’un etkili bulduğum reklam türlerinden biri de dönüşüm artırma sistemi. Özellikle üyelik ve form doldurma gibi kullanıcı bilgilerini topladığınız bir projeniz varsa bu reklam modeli ile üye başına ücret ödemeniz mümkün. Bunun için sitenize Dönüşüm Pikseli eklemeniz yeterli olacaktır.
Facebook’un reklam modelleri için kullanabileceğiniz takip kodudur. Böylece Facebook’un kendi kanalından sitenize giden ve üye olan kullanıcıları veya sitenize tekrar ziyaret edebilecek potansiyel Facebook kullanıcılarını sizin için tespit edip hedefleyebilir.
Burada sizin yapmanız gereken tek şey verilen kodu sitenizin <head> etiketi içerisine yerleştirmek.
Kodu yerleştirdikten sonra Facebook, reklamlarınızı takip edip analiz edecek ve yalnızca sitenize üye olanlar için belirleyeceği reklam tutarı üzerinden reklam seçenekleri sunacaktır. Dönüşüm pikselini diğer reklam türlerinde de kullanabilir, potansiyel müşterilerinizi veya takipçilerinizi yeni gelişmelerden haberdar ederek markanızdan kopmalarını engelleyebilirsiniz.
Diğer reklam modelleri
Uygulama yükleme, etkileşimini artırma, iş yeri yakınızdaki kişilere ulaşma ve etkinlik duyurusu reklam modelleri Facebook’un kendi içinde sunduğu reklamlar olduğundan ve işleyiş olarak yukarıdakilerden farklı olmadığından tek tek anlatma gereği duymuyorum. Ancak bu reklam modellerinde de eğer markanız ile birebir alakalı ise yukarıda belirtilen adımları uygulayarak güzel sonuçlar almanız mümkün.
Facebook Reklam Takibi Nasıl Yapılmalıdır?
Facebook reklam planlarınızı yukarıdaki adımlar dahilinde tamamladığınızı ve artık reklam modelinizin işleyişini ve geri dönüşümleri takip ettiğinizi farzederek devam ediyorum.
Birçok kişinin Facebook reklamlarından verim alamamasının ana nedeni ya ilk reklam çıkarken yanlış bir şeyler yapmaları yada reklam sonrası yalnızca müşterilerini beklemeleridir. Halbuki reklam modelinizin yayın sonrası takibini yapmak ve eksik noktaları gidererek kişi başına düşen ücret miktarını azaltmanız ve daha çok verim alamanız mümkün.
Bunun için öncelikle 2-3 gün boyunca reklamınızın iyi yada kötü sonuçlar dahilinde yayında kalmasını bekleyin. Sonrasında ise kontrollere başlayarak ne için reklam verdiyseniz kişi başına maliyetinizi günlük olarak not edin. Eğer düzenli bir çizgiye oturduysa, örneğin kişi başı harcanan miktar her gün 0,05 olmaya başladıysa reklamınız düzene oturmuş ve hedeflediğiniz kitle ile etkileşime geçmiş demektir.
Eğer reklamınızda ani çıkış ve inişler görüyorsanız reklam modelinizde başta ilgi alanları ve davranışlar olmak üzere, yaş, görsel seçimi ve metin kısımlarını tekrar ele alamanız faydalı olacaktır.Umarım faydalı olabilmişimdir.
Facebook reklamları ile ilgili sorularınızı aşağıdaki yorum kısmından benimle paylaşabilir, dilerseniz ücretli olarak Facebook sayfa analizi, reklam planlaması ve aksiyon planı çalışmalar için iletişim bölümünden benimle temasa geçebilirsiniz.
Facebook Reklam Rehberi | Doğru Reklam Verme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular:
-Facebook Reklamları Ne İşe Yarar?
Facebook reklamları ile
Hedef kitlenize ulaşabilir
Yeni müşteriler edinebilir
Farklı markaların takipçilerine sesinizi duyurabilir
İnternet sitenize trafik çekebilir
Üye, abone ve katılımcı sayınızı artırabilir
Marka fanatikleri yaratabilirsiniz.
-Facebook Reklamları Modelleri Nelerdir?
Gönderileri öne çıkarma,
Sayfanızın tanıtımını yapma,
Kitlenizi internet sitenize çekme,
İnternet sitenizdeki dönüşümleri artırmak ve diğer modeller olmak üzere 5 adettir.
32 Comments
teşekkürler harika konu..
Güzel yorumun için teşekkür ederim Abdullah 😉
Uzun zamandır bu yazıyı bekliyordum. Beklediğimden de güzel ve açıklayıcı olmuş. Eline sağlık.
Güzel yorumun için teşekkürler Yasin 😉
Merhaba, son zamanlarda nasıl yapmam gerekir diye üzerinde düşündüğüm bir konuya değinmişsiniz. Ve çok açıklayıcı bir anlatım olmuş. Teşekkür ederim.
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Takıldığınız veya sormak istediğiniz noktalar için de dilediğiniz zaman yorum bırakabilir veya iletişim bölümünden benimle temasa geçebilirsiniz.
Merhabalar, gerçekten çok güzel bir yazı hazırlamışsınız, öncelikle teşekkür eder paylaşımlarınızın devamını dilerim.
Soru olarakta, “ilgi alanları belirleme” bölümünde bir reklam oluştururken sadece büyük sayfalar gözüküyor, fakat sektör yeni ve gerçekten iş yapan firmalar sağlam dönüşüm alsalarda rakip sayfalarındaki beğeniler 5-10 bin olduğu için ilgi alanlarında çıkmıyor. Direk düşük beğenisi olan rakip sayfaları beğenen kişilere reklam göstermek için düşük sayfaları nasıl ekleyebiliriz? Böyle bir imkanımız var mı yoksa sadece büyük sayfalar mı ilgi alanları kısmında çıkıyor.
Öncelikle güzel yorumunuz için teşekkür ederim.
Facebook reklamlarında “ilgi alanlarını belirleme” bölümünde ufak çaplı bazı sayfalara görememeniz normaldir. Facebook reklamlarında ilgi alanları kısmı genel olarak belirli bir kitleye ulaşmış, Facebook reklamları ile başarıya ulaşmış sayfalardan sizin için uygun bulduklarını listeler.
Hedeflemek istediğiniz sayfanın listede gözükmüyor olması çok dar bir kitleye sahip olduğu veya daha kapsamlı bir ilgi alanı altında sayfa listelendiği için de olabilir.
Ayrıca Facebook, reklam çalışmalarında daha önce farklı sayfaların yaptığı reklam stratejileri çalışmalarını da korumayı hedefler. Yani direkt olarak o kişinin sayfasındaki tüm takipçileri hedeflemenize izin vermez.
Bu durumda hedeflemek istediğiniz sayfa yerine, sayfayı kapsayan daha geniş ilgi alanlarını hedeflemeniz gerekmektedir. Örneğin: X Mobilya Markası için hedefleme yapamıyorsanız, Dekorasyon ve Mobilya kategorisini seçmeli, markanın özellikle aktivitede bulunduğu şehri konum bilgisine eklemelisiniz. Böylece o markanın takipçilerini büyük oranda hedeflemiş olursunuz.
müthiş açıklama 🙂 bişey sormak istiyorum bu reklamları sadece ilgili kişilere göstermek için idpass diye bir yöntem varmış bu nasıl oluyor?
Idpass adıyla geçen yöntem yasal olmayıp API üzerinden bilgi toplayan bir yazılımdır. Kullanılmasını tavsiye etmiyorum. Yukarıda belirtilen yöntemlerle ilgili kişilere gösterebilirsiniz.
bu kadar açıklayıcı bir yazı internetin köşelerinde kalmamalı
Güzel yorumun için teşekkürler. Konu hakkında güzel yorumlar almaya devam ettikçe kalmadığını düşünüyorum.
Sonuçları analiz ederken hangi kitleden ya da sayfadan daha çok beğeni almışız onu görebiliyor muyuz ? Bir dahaki reklam için aynı kitleyi verebiliriz belki.
Poyraz Merhaba,
Facebook sayfaların kendi reklamların ve reklam stratejilerini de korumak için böyle bir ayrıntıyı bizimle paylaşmıyor. Ancak farklı reklam hedeflemeleri yaparak (örneğin x sitesini 1. hedeflemeye ekleyip y sitesini 2. hedefleme eklemek gibi ) ayrı reklam çıkabilir, hangi sayfalardan gelen ziyaretçilerin daha fazla olduğunu tespit edebilirsiniz.
Buna ek olarak projeniz için tek bir hedeflemenin değil birkaç farklı hedeflemenin denenmesi daha iyi. Reklamınızı sürekli aynı kişilere sunmak yerine farklı hedef kitleleri de denemek her zaman daha iyi sonuç vermektedir.
Tekrardan merhabalar, facebook ile instagram üzerinde de reklam verilmeye başlandı, fakat reklam veren panelimde instagram seçeneği gözükmemekte bunun anlamı nedir? Aşamalı olarak diğer kullanıcılara açıldığından sanırım fakat yine de kazandığınız bir tecrübe varsa paylaşırsanız sevinirim
Kaan Merhaba,
Instagram reklamları senin de belirttiğin gibi aşamalı olarak kullanıcılara sunuluyor. Reklam verme potansiyeli yüksek kişilerden başlayarak bu liste aşağıya doğru devam ediyor. Öncelikle elbette ki sürekli reklam veren ajans vb kuruluşların hesaplarına yetki verildi. Yakın sürede tüm kullanıcılara gelecektir. Bu ortalama 1-2 ayı bulabilir.
Teşekkürler.
Bilgilerinizi böyle kaliteli, doyurucu ve samimi makalelerle paylaşmanız çok erdemli bir hareket. Başarılarınız daim olsun.
Instagram hakkında da bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim Aslı Hanım. İlerleyen günlerde Instagram ile ilgili de farklı yazılar hazırlamayı planlıyorum.
Yazınız oldukça faydalı ve güzel olmuş paylaşımınız için teşekkürler
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim Uğur Bey.
Oğuz hocam tekrardan merhabalar, 4. maddeniz için bir sorum olacaktı, reklamları göstereceğimiz kişilerin üye olmalarıyla para vereceğimiz bir reklam modeli var güzel fakat ben bunu rezervasyon şeklinde işleme sokabilir miyim? Örnek veriyorum, x kullanıcısına reklam gözükür, siteye girer, x sayfasında, y yanıtını alınca ben ödeme yapmış olurum şeklinde, aynı üyelik olduğu gibi bir reklam modeli oluşturmamız mümkün müdür?
Şimdiden teşekkürler.
gerçekten emek verilerek yazılmış bir yazı. tebrikler…
Hiç şüphesiz blogunda okuduğum en yararlı yazı bu diyebilirim. Özellikle reklam verirken seçilen kitle için anlattıkların ilerde çok işime yaracak. Ben ilgi alanı seçimi yaparken verdiğim reklamdaki ürün ile ilgili ilgi alanlarını işaretliyordum. Geri dönüşleri de iyi oluyordu, ancak bu şekilde rakipleri işaretlemekte işe yarayabilir. Açıkçası daha önce rakipleri işaretlemek hiç aklıma gelmemişti.
Konum seçiminde herhangi bir düzenleme yapmıyorum ancak dilde Türkçe’yi seçiyorum. Böylede Tüm dünyada Türkçe kullananlara görünüyor reklam. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?
Bütçe seçiminde kendi izlenimlerime göre geliştirdiğim bir taktik şu şekilde. Bir reklam aylık 45TL’den günlük 1,5TL bütçe ile günlük 2.000 kişiye erişiyor diyelim. Bu bütçe aylık 90TL ile günlük 3TL olduğunda rakam 4.000 olması gerekirken daha az oluyor. Sanırım bunun sebebi bütçe az olduğu için reklamı göreceklerin haber kaynağına gösterim için bağlantı gittiğinde değilde kullanıcı o gönderinin üzerine geldiğinde etkileşim olduğu için. Yani bütçe bittikten sonra etkileşim devam ediyor ta ki gönderilen sponsor bağlantıların tamamı gelinceye kadar. Bu yüzden ben bütçemi tek reklama değil bir çok reklama bölüyorum faydası atıyor.
Gösterimler seçeneğini kullanıyorum ben genellikle. Tıklama başına 0.01TL gibi olabilecek en iyi seviyeyi yakaladım diyebilirim. Tabi bu her reklam için geçerli değil ama bu güne kadar oluşturduğum reklamların geneli tıklama için 0.03TL’yi geçmemiştir.
Öncelikle çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık. Size bir şey sormak istiyorum. Önceden Facebook sayfamda “Gönderinin Reklamını Yap” seçeneği geliyordu fakat şimdi bu yazının yerinde “Öne Çıkarılamıyor” yazıyor. Üzerine geldiğimde “Bu gönderi öne çıkarılması için gerekli koşulları karşılamıyor.” diyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim?
Merhaba Oğuz. Facebook konusundaki tüm yazılarını okuyor ve sana soru sormaya devam ediyorum 🙂
Facebook’da işletmem için reklam verirken, rakiplerimi Facebook üzerinden takip eden, rakiplerimin sayfalarını beğenmiş kişileri hedef almak istiyorum. Ancak rakiplerimi ilgi alanlarına yazdığımda görünmüyor. Bunun için spesifik bir alan var mı ? Veya nasıl rakiplerimi beğenmiş kişileri hedef alabilirim ?
Çok güzel bir soru. Açıkçası bunu ben de çok merak ediyorum.
BİLGİLENDİRMELER İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER FAKAT REKLAMLARIMIN ENGELLENMESİ KONUSUNDA HER HANGİ BİR MAKALEYE DENK GELMEDİM YARDIMCI OLABİLİR MİSİNİZ ?
tşk bilgiler için fakat bu facebook reklamlarından biz dönüş alamadım baya tıklama alıyor ama sitem bir türlü gelir elde edemedik.
benim de en sık kuulandığım yöntemlerden biri bu. günlük 2 tl ye reklam veriyorum facebooka. Ancak genelde 1 ya da 2 gün olarak veriyorum. bu süreyi uzatmamı tavsiye edermisiniz.
Arayıp bulamadığım, rehber niteliğinde bir yazı olmuş…. amatör sitem için çok faydalı oldu…
Teşekkürler, detaylı bir anlatım olmuş..
Mükemmel bir anlatıcısınız işinizde de çok iyi olduğunuz çok açık.Videolarınızı izleyerek çok şey öğrendim şimdi de facebook reklamlarını öğreniyorum.Herşey için teşekkürler.