Neler Araştırdım #01

neler-arastirdim-01

Düzenli olarak yeni şeyler okumayı, farklı konularda bilgi sahibi olmayı birçoğunuz seviyorsunuzdur. Ben de çok seviyorum. Özellikle internet kullanımının ve hemen hemen her konuda detaylı bilgileri bulabileceğimiz internet sitelerinin de çıkmasıyla birlikte, yalnızca wikipedia odaklı değil, tamamen aradığımız konuyla ilgili bilgiler sunan sitelerden enine boyuna konuları öğrenmek oldukça keyifli oluyor.

Bu yazı dizisi içerisinde sizlere başlıktan da anlayabileceğiniz gibi araştırdığım ve ilgimi çeken farklı konularla ilgili dikkate değer bilgileri fırsat buldukça bir araya getirmeye, bir bilgi havuzu oluşturmaya çalışacağım.

Yalnızca Wikipedia odaklı değil”  dememi telafi etmek için de haftanın popüleri olarak karşıma çıkan Laika (Layka) ile konuya başlayalım. ( Büyüksün Wikipedia! )

laika sovyet uzay köpeği

“Uzaya ilk köpek göndermişler” diye başlayan ve sonu gelmeyen birçok muhabbetin içerisinde ara ara kendinizi bulmuşsunuzdur. Laika, dünya yörüngesi dışına çıkan ilk canlı olarak bilinen sovyet uzay köpeğidir.

Birçok bilim adamının o zamanlarda haklı olarak korktuğu, uzayda insanın hayatta kalamayacağı fikri ile eğitim gören birkaç köpek arasından seçilen Laika, Sputnik 2 uzay aracı ile uzaya çıkarak dünya tarihine de adını yazdırmış oldu.

Yalnızca wikipedia bilgisi ile yeterli kalmayacağınıza inanarak Laika’nın Hüzünlü Hikayesi adlı yazıyı da keyifle okuyacağınıza inanıyorum.

mit robotu cheetah

Robotların dünyamızı işgal edeceği, yapay zekaların hüküm süreceği gibi fikirlerin yoğun olarak konuşulduğu ve konu ile ilgili film sayısının da sürekli arttığı şu günlerde daha önce de videoları ile birçok kişiyi ürkütmeyi başaran Cheetah isimli robot, arabalarla yarışacak bir hıza sahip olmasının yanında bugün çıkan haberle birlikte artık engelleri de atlayabiliyor.

Düz yolda koşusu ile ilgili farklı videoları da buradan izleyebileceğiniz robotun düz zeminde koşuşu bile birçoğumuzun ağzı açık izlediği bir durumken engelleri aşıyor olabilmesi robot teknolojisinde ilerlemenin çok açık bir göstergesi diye düşünüyorum. Konu ile ilgili MIT’nin kendi sitesindeki haberden detaylara da bakabilirsiniz.

google io gelecek teknolojileri

Google‘ı yalnızca bir arama motoru olarak görmeyi bırakalı birkaç yıl oldu. Her haberini merakla okuduğum gelecek teknolojileri ile ilgili en büyük gelişmelerin de Google tarafından çıkartılıyor olması, yakından takip etmeme neden oluyor. Her sene olduğu gibi heyecanla beklenen Google I/O geldi. Yine devasa bilgiler, yenilikler ve gelecek teknolojileri hakkında detaylandırılmış sunumlar ortaya çıktı.

Google I/O ‘da olan biten her şeyi takip etmekte güçlük çeken Google I/O Özeti şeklinde detaylandırılmış Gizmodo konusuna da bakarak meraklarını giderebilirler.

Bir sonraki Neler Araştırdım yazısında görüşmek üzere.

👨🏼‍💻 BU İÇERİĞİ PAYLAŞ:

2 Yorumlar

  1. 9 Haziran 2015 de 13:34

    Merhabalar bloguna tesadüfen Gökhan Tekin arkadaşımın blogundaki logoya tıklayarak denk geldim. Biraz yeni bir blog ama iyi yerlere geleceğini düşünüyorum. Bak sen araştırmışsın ben de senden öğrenmiş oldum. 🙂
    Onun dışında ben de bir şey araştıracağım zaman sözlükleri çok seviyorum aslında. Niye dersen yurdum insanı her şeyi yazıyor. Böylelikle bir şeyin hem iyi hem kötü yanlarını da görebiliyorsun.

    Son bir şey daha sayfanı takibe alacaktım ama eposta aboneliği falan göremedim. Bu yüzden fb tan beğendim.
    Kolay gelsin iyi çalışmalar.

    Yanıtla
    1. Oğuz Veli Yavaş
      9 Haziran 2015 de 13:40

      Mail listimde ufak bir sorun oldu kısa sürede düzeltip koyacağım yine. Güzel yorumun için teşekkürler

      Yanıtla

Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Oğuz Veli Yavaş - Dijital Pazarlama Eğitmeni / Uzmanı

Instagram Hesabımı Takip Et, İpuçlarını Kaçırma!