Özellikle günümüzde artan ilgi alanları ve kolay ulaşılabilirlik yüzünden olsa gerek başlanılan bir işi devam ettirmemek için dikkatinizi dağıtacak onlarca şey var. Hele ki bilgisayar üzerinden çalışan biriyseniz yandınız demektir. Kendim de bilgisayar başında çalışan biri olarak konu verimli çalışma olunca birçok sorun ile karşılaşmıyor değilim.
Bu yazı içerisinde kendim de uygulamaya çalıştığım ve verimli çalışma konusunda birçok kaynakta bahsedilen birkaç yöntem üzerine değinmek, bir nebze olsun uğraştığınız işe tam anlamıyla yoğunlaşabilmeniz için dikkat etmeniz gerekenleri anlatmak istiyorum.
1- Tek işe odaklanın
Kendim de başta olmak üzere birçok kişinin yaptığı iş içerisinde verimli çalışma elde edememesinin en büyük nedeninin tek bir iş ile değil, birden fazla iş ile uğraşmak olduğunu düşünüyorum. Zaman konusunda daha verimli olduğunu düşündüğümüz aynı anda birden fazla iş ile uğraşma, aslında odak noktanızı sürekli olarak kaybetmenize neden olduğundan oldukça zararlı bir durum.
Verimli çalışma için tek bir işe, tam anlamıyla odaklanmak, elinizdeki işi daha çabuk ve verimli bir şekilde bitirip diğer işlere başlamanız için gereken zamanı tanıyacaktır.
2- Zaman kullanımına dikkat
Benim de uzun bir süre verimli çalışma konusunda dert yandığım konulardan biri, zamanı dikkatli kullanamamaktı. Geçtiğimiz günlerde blogger tavsiyeleri veren bir site ile karşılaştım. Podcastlerinden birinde ise zaman kullanımı üzerine oldukça güzel bilgiler yer alıyordu.
Ana hatlarıyla belirtmek gerekirse zaman çizelgesi oluşturmak, verimli çalışma için en ideal çözüm. Bazılarınıza bu oldukça zor gelebilir ancak neyi ne zaman yapacağınızı bilmek, elinizde bulunan iş dışında farklı konulara vakit ayırmanızı engelleyen güzel bir mekanizma.
Daha önce organize çalışmak üzerine yazdığım yazıda Moosti uygulamasından da bahsetmiştim. Periyotlar halinde iş yaparken bu uygulamayı da kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
3- Uygulamaları kullanmayı ihmal etmeyin
Hayatımızda birçok şeyi düzenlemeyi, hatırlamamızı ve daha verimli çalışmamızı sağlayan uygulamaları, çalışma sürecinize dahil edin.
Daha önce farklı yazılar içerisinde belirtmiş olsam da verimli çalışma için benim kullandığım uygulamalar şu şekilde:
Not tutmak için vazgeçilmezim – Evernote
Yapılacak şeyler listesi için – Wunderlist
Farklı kaynakları taramak için – Feedly
Anlık kaydetme için – Pocket
Verimli zaman kullanımı için – Moosti
Dosyalama için – Google Drive
Sizin de kullandığınız ve verimli çalışma için önemli ölçüde etkili olduğunu düşündüğünüz uygulamalar olursa yorum bölümünden paylaşmayı unutmayın!
4- Çalışma ortamınıza geçin
Farklı aktiviteler gerçekleştirdiğiniz bir ortamda verimli çalışma çıkarmanız oldukça zordur. Örneğin vakit geçirdiğiniz, bilgisayarınızın olduğu bir masada, farklı bir konu hakkında çalışırken oturmayın. Eğer imkanınız varsa çalışma masanız ayrı olsun ve o masaya yalnızca çalışmak istediğiniz zaman oturun. Üretkenliğinizi artıracak şekilde masanıza farklı motif veya eşyalar eklemeyi de bence unutmayın! 🙂
Böylece ilginizin farklı konulara kayması yerine, o masaya oturduğunuzda çalışacağınızı bilerek tam anlamıyla verimli çalışma ortamı oluşturmanız mümkün olacaktır. Eğer kişisel blog yazarı veya internet üzerinde çalışan biriyseniz bunlara ek olarak bilgisayarınızı kapıp sevdiğiniz ve huzur bulduğunuz farklı mekanları deneyerek de verimli çalışmalar çıkarmanız mümkün.
14 Comments
Oğuz iletişim kısmından sana mesajımı yolladım geri dönüş yaparsanız sevinirim
Serhat Merhaba,
Dün akşam mailine geri dönüş sağladım. E-posta kutunu kontrol edebilirsin. Sorun olursa tekrar iletişime geçebilirsin.
Mailinizi görememişim kusura bakmayın geri dönüş yaptığınız içinde teşekkürler.
Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler. Evernote yerine Google Keep’i kullanıyorum. Bir göz atmanızı tavsiye ederim.
Google Keep’ten Evernote’a geçmiştim zamanında zaten. Şu anda da oldukça güzel bir uygulama. Arayüz konusunda Evernote’u daha tatmin edici bulduğumdan tercih ediyorum.
Evernote tabiki çok kapsamlı. Her türlü planlamayı içeriyor. Sizin tercihinizin de bu yönde olmasının sebebi budur heralde.
Aynen. Zaman içerisinde ufak çaplı bir arşiv oluşturup ara ara içinde kaybolmak, eski notları okumak oldukça keyifli benim açımdan. 🙂
Ne yaparsam yapayım işleri zamanında bitiremiyorum sanırım stresten dolayı aslında çalışma ortamının uygun olmayışındanda kaynaklanıyor 😀 tavsiyelerinize uyacağım doktor bey 🙂
Hahahah estağfirullah 🙂 umarım yardımcı olabilmişimdir
teşekkürler
Güzel bir yazı olmu yine Oğuz,
Bir sorum var şu Moosti güzel de sesli bildirim yapmıyor mu bana mı öyle geldi.
Chrome için bildirim ayarlarını açarsan uyarı veriyor ancak ses çıkarmıyor bildiğim kadarıyla. Chrome’un belki bildirim sesleri için bir ayarı olabilir, bakmak lazım.
Çok faydalandığım bir yazı oldu. Teşekkür ederim.
Ayrıntılı ve bilgilendirici yazın için teşekkürler Oğuz. 4.madde fazlasıyla ilgimi çekti. Özellikle çalışma ortamı seçimi çok fazla önemsenmiyor. Ancak ayrıntının “çalışma ortamında” olduğunu düşünüyorum. Eskiden olsa sosyal medya yok cep telefonları, bilgisayarlar yok. Yerde hasırın üzerinde bile çalışıp başarılı olmuş bir sürü örnek var. Ancak günümüz şartlarında bu pekte mümkün değil. Mesela ben aylık abonesi olduğum dergileri evdeki tekli koltuğumda kahvemle tüketiyorum. Gün içinde kitap okumalarımı işe gidiş ve işten dönüş saatlerimde [40 dakika] Yatmadan önceki kitap okuma saatimi başucumdaki lambamı yakarak yatağımda yapıyorum. Yabancı dil veya temel ders eğitimlerimi çalışma masamda gerçekleştiriyorum. Kişiden kişiye herkesin farklı tercihleri olabilir. Ancak herkesin odaklandığı bir yer[çalışma ortamı] vardır mutlaka. Verimli çalışmayla ilgili yazdığım bir yazımın sonunda 3.maddedeki listeyi blogumda kaynağıyla birlikte okuyucularımla paylaştım.