Teknolojinin Zararları Mı Yoksa Yararları Mı?

teknolojinin zararları

Teknolojinin zararları ve yararları denilince insanın aklına sayabileceği onlarca şey geliyor. Ancak bugün her ikisine de farklı bir yönden bakıp insanlara teknoloji dendiğinde akıllarına ilk gelen şeyler üzerine konuşmak istiyorum.

Gelişimin hiç durmadığı, her saniye yeni bir şeylerin üretildiği bir teknoloji devrinde yaşıyoruz. Dönemin ana konusu haline kısa sürede gelmeyi başaran teknolojik gelişmelerin bize sağladığı yararları kadar zararlarının da olduğunun birçoğumuz farkındayız. Şimdi bir de konuya farklı bir bakış açısı getirerek teknolojinin zararları mı yoksa yararları mı ilk akla geliyor bunu ölçmeye çalışalım.

İnsanoğlu oldu olası kendi işine yarayan şeyleri “yararlı”, kendi işine yaramayan şeyleri ise duyduğu birkaç şey ile “zararlı” olarak nitelendirmeye alışmış. Bu yüzden doğru kararı verebilmek için toplumun farklı kesimlerine teknolojinin ne gibi faydaları ve zararları olduğunu incelemek en doğru çözüm olacaktır.

Küçükten büyüğe doğru teknolojinin zararları mı yoksa yararları mı daha ön plana çıkıyor soralım.

Çocuklara teknolojinin zararları konusunda onlarca makale yazılmış, yüzlerce video çekilmiş olsa da onların gözünde teknolojinin oyun oynamak için üretilen yeni araçlar olduğunu, bu yüzden de her zaman yararlı bir şeymiş gibi gözüktüğünü unutmamak gerek. Teknolojinin oyun oynamak, hatta daha spesifik bir şekilde Minecraft oynamak olduğunu sanan bir çocuğun teknolojiye aşık olması ve hiçbir şekilde zararlı olabileceğini düşünmemesi oldukça normal. İş ebeveynlere gelince ise konunun tamamen farklı bir boyut kazanıp çocuklarda yararlı olarak oluşan algının bir anda zararlı ve gelişimi engelleyen bir unsur olarak öne çıktığını görüyoruz.

ipad ile oynayan çocuk

Bu noktada iki temel kıyaslama etkenin ortaya çıktığını görüyoruz:

  1. Teknoloji benim için faydalı mı?
  2. Teknoloji sevdiğim kişi için zararlı mı?

Şimdi bir de yetişkin, üniversite okuyan veya çalışan genç kesime bakalım. Bu kesim içerisinde teknolojinin zararları konusunda nutuk atanları görebileceğimiz gibi yararları konusunda da oldukça ısrarlı bir kitleyi de görmemiz mümkün. Teknolojiyi yoğun olarak hayatının birçok kesiminde kullanan bu kitlenin teknolojinin zararları hakkında çok da bir şey söylemeye haklarının olduğunu sanmıyorum. Kullanım oranlarına bağlı olarak teknolojinin yararlarından nasiplenip sonrasında kendine hakim olmadığını için vaktinin büyük bir kısmını teknolojiye harcayan ve bu konuda yakınan bir kitle benim gözümde.

 

Bu noktada da iki temel kıyaslama etkeni ortaya çıkıyor:

  1. Teknolojinin yararlarından faydalanıyor muyum?
  2. Teknoloji hayatımı ne kadar etkiliyor?

Son olarak bir de yaşlı kesimin konu ile ilgili görüşlerine bir bakalım. Genel olarak özellikle de ülkemizde yaşlı kesimin gerek alışkanlıklarında gerekse bilgisizlikten dolayı büyük bir kısmının teknoloji ile ilgilenmediğini biliyoruz. Onlar için en büyük teknoloji, sevdikleri ile konuşmalarını sağlayan araçlar yada sağlıkları ile ilgili kendilerine faydalı olan durumlar. Bunun dışında yeni neslin teknoloji yüzünden farklılaştığını düşünen, sırf bu yüzden de sürekli olarak teknolojinin zararları konusunda nutuk atan büyük bir kitle mevcut.

 

Burada da iki temel kıyaslama etkenimiz mevcut:

  1. Teknoloji benim için faydalı mı?
  2. Teknoloji onlar için ne kadar zararlı?

Gördüğünüz gibi her kesim içerisinde teknolojinin zararları konusunda etkin bir kitle görmek, aynı zamanda teknolojinin faydalarından nasiplenen ve bu konuda mutlu insanları bulmak mümkün. Her kitle için çıkardığımız iki temel kıyaslama etkenlerine bakalım şimdi.

Her kitle için teknolojinin yararlı mı yoksa zararlı mı olduğunu konusunda ilk etkenin “kendisine sağladığı fayda”, ikinci etkenin ise “kendisine verdiği zarar” olduğunu görüyoruz. İkinci etkende belirttiğim “kendisine verdiği zarar” kısmında teknolojinin değil, yine insanın kendisine zarar verdiğini söylememe gerek yok sanırım.

Yaklaşık 3-4 senedir teknolojinin zararları üzerine yazılmış onlarca yazı, yüzlerce video gördüm. Hiçbirinde insanların teknolojiyi yanlış veya yoğun kullanmasına değinmiyor, aksine teknolojinin insanları tembelleştirdiği ve vakitlerini harcayan bir şey olduğu konusuna değiniliyordu.

Yalnızca teknoloji değil birçok hemen hemen birçok konuda o şeyi ne oranda ve ne için kullandığınız yararları ve faydalarını belirleyen etkenlerdir. Teknolojinin faydaları üzerine yazdığım ve birbirinden güzel projeleri gördükten sonra teknolojinin zararları konusunda söyleyecek çok da bir şeyin kalmadığını düşünüyorum.

Teknolojiden gerektiği kadar faydalandığınız bir yaşam dilerim.

Bu Tarz İçeriklerden Haberdar Olun

Abone olarak Aydınlatma Metni içerisinde yer alan koşullarımızı kabul etmiş olursunuz.

Bu içeriği paylaş

8 Comments

  1. 5 Ekim 2015 at 14:52

    Teknoloji Geliştikçe, dünyanın terminatörlerin eline geçeceğinden korkuyorum, Durum kötüye gidiyor gibime geliyor

    Reply
  2. 26 Ekim 2015 at 11:55

    6 yaşındaki oğlum ile teknolojik anlamda savaş yaşıyoruz diyebilirim. Bazen benden daha çok hakim olduğunu düşünüyorum günümüz teknolojisine.

    Reply
    1. 26 Ekim 2015 at 12:42

      Özellikle küçük yaşlardaki çocuklar ile bu durumun yaşanması oldukça normal diye düşünüyorum. Onların teknolojiye bakış açısı ile bizim bakış açımız arasında jenerasyondan kaynaklı büyük bir fark bulunuyor.

      Reply
  3. 7 Mayıs 2016 at 13:51

    Uzmanlar konunun zarar/yarar açısından değerlendirmek yerine kullanış amaçlarını ve biçimlerini ele alıyorlar. Doğru kullanıldığında fayda yanlış kullanıldığında zarar verdiği birçok bilimsel araştırmada kanıtlandı. Mesela kullanımı şu boyutlardaysa : http://www.notdefteri.net/resimlerle-teknolojinin-zararlari/3/ veya http://www.notdefteri.net/hayatimizi-cep-telefonlari-mi-yonetiyor-galeri/ bu aşamaya geldiyse zararlı lakin oğuzunda yazdığı gibi bu yönleri https://oguzveliyavas.com/teknolojinin-faydalarini-gosteren-3-proje faydalı
    onun için daha çok niyete odaklanmak lazım sanırım

    Reply
  4. 31 Mayıs 2016 at 13:37

    Şahsen teknolojiyi yüzde 50 zararlı yüzde 50 faydalı gören biriyim.

    Reply
  5. 25 Eylül 2016 at 21:20

    İnsanoğlu zekasını nasıl hem olumlu hem de olumsuz yönde kullanabiliyorsa, teknoloji de böyle birşey işte. Önemli olan insanın niyeti yani.

    Reply
  6. 4 Ekim 2016 at 23:16

    Çocukların gelişim dönemlerinde teknoloji olmamalı bence, reel dünyayla içiçe büyümemliler.

    Reply
  7. Iremsu
    19 Şubat 2020 at 18:56

    Tabiki yararlı çünkü öğrenciler hem teknolojiyle daha iyi ve hızlı öğrenirler dersleri BENCE???????

    Reply

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir