Günümüzde ürün ve hizmet satışı sağlayan birçok marka ve firmanın gelişen pazarlama sektörüne giriş yapabilmesi ve hedef kitlesine ulaşabilmesi için zorunlu bir hale gelen sosyal medya yönetimi için birçok kişi ajanslarla çalışmakta veya bağımsız olarak çalışan kişileri tercih etmektedir. Bunun yanı sıra yeni projeler, haber siteleri ve girişimlerin birçoğu da sosyal medya yönetimini kendi imkanlarıyla bir şekilde yürütmeye çalışıyor.
Sektöre göre farklılık gösteriyor olsa da sosyal medya yönetimi denince hemen hemen her sektörde rakip analizi, hedef kitle belirleme ve reklam çalışmaları gibi birçok konuda, özellikle de bahsetmiş olduğum kendi sosyal medya yönetimini bir şekilde yapmaya çalışan kişiler oldukça zorlanıyor.
Markaya, hedef kitleye ve rakiplere göre çok farklı şekillerde gelişebilecek sosyal medya yönetimi için insanların aklındaki ilk soru ise genelde “Nereden başlamalıyım?” oluyor. Hem bu soruya yanıt vermek hemde güzel bir başlangıç yapmak adına gelin neler yapabileceklerinize bir bakalım.
Aceleci Davranmayın, Her Şey Sırasıyla
Yaklaşık 3,5 yıldır sosyal medya yöneticiliği yapmakta ve birçok marka için farklı stratejiler, farklı kampanyalar yönetmekteyim. Hem ajans içi çalışmalarımda hem ajans dışı çalışmalarımda gördüğüm en büyük sorun aceleci davranılması oldu.
Gerekli hazırlıklar yapılmadan başlanan birçok sosyal medya yönetimi, kısa sürede etkisini gösterememiş, farklı stratejiler denemek için daha sonrasında çok fazla emek harcanmıştır.
Sırasıyla aşağıdaki adımları takip ederek sosyal medya yönetimi için ilk adımlarımlarımızı atalım:
- Sosyal Medya Hesaplarının Oluşturulması
- Rakip Analizi
- Marka Sosyal Medya Dillerinin Oluşturulması
- Markaya Uygun İçerik Planı Çıkartılması
Şimdi tek tek bu maddelere biraz daha detaya inerek bakalım.
1- Sosyal Medya Hesaplarının Oluşturulması
Birçok kişinin yaptığı hataların başında tüm sosyal medya kanallarında yer almak gelir. Gereğinden fazla ve hedef kitlenizin etkileşimi yüksek olmayan sosyal medya mecraları, yönetim işlemleri sırasında size ekstra güç ve zaman kaybına yol açacaktır.
Bu yüzden markanız için en doğru sosyal medya kanallarını belirlemeli, yalnızca bu kanallarda hesaplarınızı oluşturmalısınız. Markanız için en doğru sosyal medya kanallarını bulmak için daha önce yazmış olduğum Markanız İçin En Doğru Sosyal Medya Mecraları yazısına bakabilirsiniz.
2- Rakip Analizi
Artık birçok marka sosyal medya yönetimi yapmakta, hedef kitlesine sosyal mecralardan da ulaşmak için çaba sarfetmekte. Daha iyi sonuçlar almak ve hedef kitlenize doğru bir şekilde ulaşmak için rakip analizinin başlangıçta, doğru bir şekilde yapılması büyük bir öneme sahip.
Rakip analizinden kastımın bu aşamada detaylandırılmış grafikler, veriler ve aksiyon planlarını içermediğini belirtmek isterim. Yapmanız gereken oldukça basit. Markanız ile aynı hizmet veya ürüne sahip önde gelen, sosyal medyada bir şeyler başarabilmiş rakiplerinizin tüm sosyal medya hesaplarını inceleyin. İnceleme esnasında özellikle yaptıkları, içerik planlaması veya kurgu gibi unsurları not edin.
Sosyal medya yönetimi kararı aldıysanız, elbette ki aklınızda farklı platformlarda yapmayı düşündüğünüz bir veya birkaç fikir vardır. Bu fikirler ile rakiplerinizin yaptığı ve not aldığınız sosyal medya aktivitilerini karşılaştırıp benzer gördüklerinizi direkt eleyin.
İnsanlar aynı şeyi yapan farklı bir firmayı gördüklerinde direkt olarak ilk firmayı kopyaladığını ve bu şekilde ilerlemeye çalıştığını düşünerek tepki göstermeye meyillidirler. Kitlenize uygun farklı ve yaratıcı konseptler bularak daha başlangıçta bir adım öne geçmeniz mümkün.
Unutmayın, sosyal medya yönetimi içerisinde tekrara uğrayan her şey ters tepki yaratabilir. Bu yüzden de her zaman rakiplerinizden farklı olmaya özen gösterin.
3-Marka Sosyal Medya Dillerinin Oluşturulması
İnsanların çoğu farklı sosyal medya kanallarında farklı diller kullanırlar. Her sosyal medya kanalının da kalıplaşmış ve öne çıkan bir tarzı, etkileşim yaratan bir yönü vardır. Örneğin Twitter insanların güncel olayları takip ettiği ve bu konuda komik veya irdeleyici sözler paylaşmaktan hoşlandığı bir platformken, Instagram görsellik ile ön plana çıkan ve kaliteli içeriğin etkileşim aldığı bir platformdur.
Siz de hedef kitleniz ile sosyal medya iletişiminiz sırasında tercih ettiğiniz her sosyal mecra için farklı bir dil kullanarak etkileşim oranınızı ve bilinirliğinizi kısa vadede artırabilirsiniz.
Örneğin içerik üreten bir haber sitesi için sosyal medya yönetimi yapıyorsanız Facebook’ta tamamlanmamış cümleler ile merak uyandıran bir sosyal medya dili kullanırken, aynı dili Twitter için daha alaycı bir şekilde kullanmanız ve konu ile ilgili merak uyandıran ufak bir detaya yer vermeniz oldukça etkili olacaktır.
4- Markaya Uygun İçerik Planı Çıkartılması
Sosyal medya kanallarında sizi takip eden insanlar, sürekli olarak markanız ile ilgili yeni güncellemeleri veya ürünleriniz ile ilgili indirim ve fırsatları görmek istemezler. Hedef kitlenizi tanımalı ve onlara samimi gelecek paylaşımlar da yaparak daha sonra paylaştığınız marka içeriklerine daha çok etkileşim göstermelerini sağlayabilirsiniz.Bunun en önemli etkeni ise elbette ki daha başlangıçta belirleyeceğiniz ve bir düzene oturtacağınız içerik planlaması olacaktır.
Günlük ve haftalık içerik sayınıza göre hangi günler ne paylaşacağınızı belirleyin ve başlangıç için her gün bu içerikleri farklı saatlerde yayınlayarak etkileşim oranınızın en yüksek olduğu doğru zaman dilimini yakalamaya çalışın. Genel gündemdeki bir konu ile ilgili hedef kitlenizin ilgisini çekecek içerikleri de gündelik paylaşımlarınızın arasına serpiştirmeyi unutmayın. Markanız ile bağlayabileceğiniz ve ilgi görmüş konular ile ilgili eğlenceli içerikler çıkartarak markanızın akıllarda daha fazla yer etmesini de ihmal etmeyin.
Tüm bunları yaptıktan sonra başarılı bir sosyal medya yönetimine hazırsınız demektir. Bundan sonra tek işiniz genel gündemi ve hedef kitlenizi takip ederek uygun zamanları tespit etmek ve kitleniz ile aranızdaki bağı her daim sıkı tutmak olacaktır.
İlerleyen dönemlerde farklı sosyal medya kanalları için yapabileceklerinizi ve sosyal medya yönetimi sırasında dikkat etmeniz gerekenleri de ayrı ayrı incelemeye çalışacağım. Bir sonraki yazıya kadar merak ettiklerinizi Sosyal Medya kategorisinden takip edebilirsiniz. Yeni konu önerisi ve merak ettiğiniz sorular için yorumlarınızı da paylaşmayı unutmayın.
4 Comments
Merhaba, yeni bir kişisel blog açtığımızda blogumuzu açtığımız gün itibariyle hemen sosyal medya’ya yüklenmelimiyiz? yoksa belirli bir hit ve kitleye ulaştıktan sonra mı sosyal medya’yı kullanmalıyız?(kullanmaktan kastım: sayfa,grup oluşturma gibi)
Sosyal medya yönetimine başlamadan önce site içerisinde insanların dolaşımını sağlayacak kadar ki bu 20-30 yazı olarak nitelendirilebilir, yazı olması daha iyi olacaktır.
Anlayışınız ve yorumunuz için teşekkür ederim, iyi çalışmalar.
Diğer firmaların yaptığı şeyleri analiz edip yapmadıklarını yapmak konusu oldukça zor. Yüzlerce rakip olduğunda onların yapmadığı bir şey bulmak imkansız gibi bir şey. Bulunca gerisi geliyor zaten, ancak bulunmadığında ise onların yaptığının daha iyisini yamayı etmek gerektiğini düşünüyorum.
Ayrıca daha önce yapılmışı yapmak veya daha önce paylaşılan bir gönderiyi tekrar paylaşmak “Mağara” olarak tabir ediliyor. Takipçiler bu gibi durumlara “yinemi mağara paylaşımı” diye isyan ediyorlar 🙂