3 günde önce bir süredir para biriktirip almayı hedeflediğim iPhone 6 Plus’a kavuştum. Birçok iPhone kullanıcısının hatta Android cihaz kullanıcısının “Çok büyük telefon ya” diye bahsettiği cihazın ne kadar işlevsel olabildiğini kısa sürede fark edip ufak bir yazı hazırlamak istedim. Bu yazı içerisinde iPhone 6 Plus’tan değil ağırlık olarak dijital ortamlarda çalışan ve belli bir düzeni seven kişiler için büyük ekranlı cihaz kullanımının artı ve eski yönlerinden bahsedeceğim.
Öncesinde sıkı bir mobil cihaz takipçisi olduğumu, Android ve iOS cihazlarının birçoğunu deneme fırsatı yakaladığımı belirtmek istiyorum. iPhone 6 üzerine yazılmış bir yazı gibi algılanıp Apple hayranlığı şeklinde okunmasını istemem. Her iki sisteminde farklı bir kitleye hitap ettiğini benim iOS tercihimin tamamen tasarımsal olmasını daha önce birçok yazımda belirtmiştim.
Konuyu çok da değiştirmeden büyük ekranlı cihaz kullanımının artı ve eskileri üzerine yoğunlaşalım. Kabaca ifade etmek gerekirse artı ve eskileri şu şekilde listelemek mümkün:
Artıları
Geniş çalışma alanı
Görüntü kalitesi ve performansı
Batarya
Hızlı kullanım
Eksileri
Taşıma ve sığdırma problemleri
Uygulama optimizasyonları
Bazı kişiler için kullanım zorluğu
Alışabilirlik
Ana hatlarıyla belirttiğim büyük ekranlı cihaz kullanımı artı ve eksilerinden sonra artıları üzerinde durmam daha doğru olacaktır. Eksileri zamanla alışabileceğiniz ve birçok uygulamanın hızlıca hallettiği ufak sorunlar olduğundan üzerine konuşulacak çok fazla şey bulamıyorum.
Kronolojik olarak Note 3 – iPhone 5S – iPhone 6 Plus kullandığımı da belirteyim. iPhone 5S’in şu anki kullandığım modele göre oldukça küçük kalan ekranından sonra büyük ekranlı cihazların ne gibi faydaları olduğuna artık değinebilir.
Çalışma Alanı Genişliği
Yalnızca iOS sevdiğiniz ve bir miktar paranız olduğunuz için iPhone tercih etmek yerine kullanım açısında hem iş hemde özel yaşantınızda fayda sağlama odaklı satın aldıysanız söyleyeceklerimi daha iyi anlayabilirsiniz.
Akıllı telefonlardan artık her şeyi halledebildiğimiz şu günlerde ben de birçok işimi bilgisayar yerine her yerde kullanabildiğim akıllı cihazım üzerinden halletmeyi tercih ediyorum. Büyük ekranlı bir cihaz kullanma da çalışma alanınızın daha geniş olması ile birçok işi hızlıca halledebiliyor olmanız açısında çok önemli.
Teknolojiyi yakından takip eden biri olarak özellikle Feedly üzerinden takip ettiğim 20+ siteyi daha hızlı bir şekilde kontrol edebiliyor, rahat rahat okuyabiliyorum. Bunun yanı sıra Not Tutmak üzerine tavsiyeler verdiğim yazımdan da anlayabileceğiniz gibi deli gibi not tutuyor, anlık fikirlerimi kayıt altına almaya çalışıyorum. Büyük ekranlı cihazın en büyük artısı da bir şeyler okurken diğer uygulamaya geçip not almak ve geri dönmek arasında yaşadığınız o uygulama karmaşasını büyük oranda azaltıyor, daha geniş ve rahat bir ortam sunuyor olması diyebilirim.
Hızlı halletmeniz gereken birçok işleminiz sırasında küçük ekranlı bir cihazda ne kadar zorlandığınızı kendiniz de tahmin edebilirsiniz.
Büyük Ekranlı Cihaz Görüntü Kalitesi Bir Harika
Büyük ekranlı cihazların hemen hemen hepsinde ppi yani inç başına düşen piksel sayısı yüksek tutulmuş. Bu da daha büyük bir ekranda daha net ve kaliteli görüntü deneyimini yaşamanızı sağlıyor. Kullandığım cihazların özellikle arayüz tasarımları ve görüntü kalitesi benim için çok önemli. Bu yüzden de büyük ekranlı cihazlarda her zaman daha çok rahat ettiğimi fark ettim.
Batarya İyi Haliyle Kullanım da Süper
Büyük cihazın büyük bataryası olur mantığını her ne kadar çok düz mantık gibi gözükse de öyle 🙂 Şarj konusunda sizi çoğu zaman yarı yolda bırakmayacak bir kullanım süresi sunuyor.
Bunun dışında ekranın büyük olmasının rahatlığıyla birçok işleminizi bir süre sonra daha hızlı yapmaya başladığınızı geçişlerin kolaylığı fark ediyorsunuz.
Benim söyleyeceklerim ana hatlarıyla bu kadar. Beni öyle iPhone fanboyları gibi algılamayın ancak şu ana kadar kullandığım en iyi cihaz deneyimini iPhone 6 Plus’da yaşadım diyebilirim. Belli bir bütçeniz varsa alırken hiç düşünmeyin derim.
2 Comments
Büyük ekran kim ne derse desin çok önemli. ben de iPhone 5’ten Z2’e geçtiğimde çok rahatlamıştım.
Kesinlikle. Bir kullanım bir şarj. Hayatımda harcadığım en mantıklı paraydı diyebilirim. Birkaç günde bile verimliliğimi artırabildim desem yalan olmaz.