Sosyal Ağlar Nereye Gidiyor?

sosyal ağlar

Günümüzde yaşıyor ve az buçuk iletişim kuruyorsanız hayatınızın vazgeçilmez bir parçası olarak sosyal ağlar içerisinde bir yeriniz var demektir. Öyle bir zamana geldik ki sosyal ağlar içerisinde bir değil birden fazla hesabı olmayana mağara insanı gözüyle bakıyoruz. Özellikle şu anda ortaokul ve lise çağlarını yaşayan kitlenin günde ortalama 10 saatini sosyal medya hesaplarında vakit geçirerek hayatlarına devam ettiğini düşünürsek bu durumun ortaya çıkması oldukça doğal gözüküyor.

Sosyal ağlar üzerine saatlerce konuşmak, toplum yapısına ve kullanım oranlarına yönelik farklı teoriler ve veriler üzerinden satırlarca yazmak mümkün. Ancak bu yazımda özellikle sosyal ağların nereye gittiğinden, yakın gelecekte bizi sosyal ağlar için nelerin beklediğinden ve hayatımıza etkisinin ne oranda değişeceğinden bahsetmek istiyorum.

Her cuma düzenli olarak yazmaya çalıştığım haftanın özeti köşesinde o hafta içerisinde gerçekleşen teknoloji ve sosyal medya haberlerine yer vermeye çalışıyorum. Sosyal ağlar üzerine haberlerin büyük bir kısmını oluşturduğu son yazımdan sonra ayrı bir konu olarak da sosyal ağları ele almayı, derinlemesine incelemeyi uygun gördüm.

Rekabet oranının tavan yaptığı ve herkesin farklı teorileri bulunan sosyal ağlara tek tek bakmamızın yararlı olacağını düşünüyorum.

Facebook: Sektör lideri yayılmaya devam ediyor

Sosyal ağlar içerisinde yıllardır lider konumunu korumaya devam eden Facebook, sektörün lideri olarak farklı alanlara da yayılmaya, yeni video ve reklam modelleri ile birlikte hem kullanıcılara hem de reklam verenlere yönelik oldukça güzel bir platform olmaya çalışıyor.

facebook video

Peki sosyal ağlar içerisinde Facebook, hayatımızın özellikle hangi alanlarına etki ediyor? Birçoğunuz Facebook’u kullanırken insanların kendilerinden çok farklı karakteristik özelliklere sahip birer kişiye dönüştüğünü, insanları etkilemeye ve olduğundan farklı bir sosyal kimliğe bürünmeye çalıştığını yakınen gözlemlemişsinizdir.

İnsanların üstünlüklerini sosyal medyada ortaya koymaya çalıştığı, bir zamanlar evim, arsam var demekten çok da farklı olmayan durumun şu anda sosyal medyada yaşandığını söylemek mümkün.

Halihazırda hayatımızın her alanına girmeyi başaran, yaptığımız her şeyin bulunduğu Facebook’u gelecekte daha da hayatımızın içinde bulmak mümkün. Sosyal konuşma alışkanlıklarınızı kısa sürede internete taşıyan, biri ile buluşmak yerine Facebook’tan konuşmaya başladığınız, arkadaşlarınız ile yaptığınız aktivitilerin aranızda güzel bir anı değil, güzel bir albüm olduğu şu anda çalışmalarını tam hızıyla devam ettiren Facebook, video sektörüne de giriş yaparak izleme alışkanlıklarınızı da yakında koleksiyonu arasına katacaktır diye düşünüyorum.

Twitter: 140 karakteri geçeli çok oldu

Bir mikro blog olarak ortaya çıkan ve insanların 140 karakter ile yaptıkları aktiviteleri veya bir konu hakkındaki görüşlerini paylaştığı Twitter, sosyal ağlar içerisinde kısa sürede üst seviyelere kendi taşımayı başarmış nadir projelerden biri.

Dünya çapında yoğun olarak kullanılan ve Türkiye’nin de en çok kullananlar listesinde bulunduğu Twitter, kısa süre içerisinde hedefindeki mikro blog mantığından çıkarak belki de kendilerinin hiç planlamadığı bir sosyal ağ haline geldi.

 

Birçok kişinin yalnızca “laf sokmak” diye hitap edeceğim yazı dili ile hayata küfürler saydırdığı bir mecra haline gelmeye başlayan Twitter’ı eskinin günlüklerine benzetmek mümkün. Yalnızca bu günlüklerin bilerek ve büyük bir istek ile herkes tarafından okunmasını istediğinizi düşünün.

Periscope ile birlikte canlı yayın sektörüne hızlı bir giriş yapan Twitter, Meerkat gibi bir devi kısa bir sürede geride bırakarak Twitter kullanıcılarının gözdesi haline gelmeyi başardı. Şu anda Twitter tarafından herhangi farklı bir gelişme bulunmasa da sosyal ağlar içerisinde özellikle de canlı yayın sektöründe bir süre daha lider konumunu koruyacak gibi duruyor.

Halihazırda hayatımızın büyük bir alanına etki etmeyi başarmış ve insanların kısa sürede üne kavuştuğu Twitter’ın hayatımızda daha ne kadar yer edebileceği veya geçirilen sürenin nasıl artırılabileceği yönünde kendileri gibi benim de hiçbir fikrim yok.

Youtube: Video liderinin yeni planları var

Sosyal ağların video lideri elbette ki kuruluşundan bu yana en üstte yer almayı başaran ve hepimizin günde en az birkaç defa ziyaret ettiği Youtube! Video denince dünya çapında ilk olarak akıllara gelen ve sosyal ağlar içerisinde oldukça farklı bir yere sahip olan Youtube konusunda söylenebilecek çok şey var.

Özellikle de video sektörüne yapılan yatırımlar ve insanların Youtube üzerinden para kazanma yönünde çabaları ile önünü alamadığımız bir sektör haline gelen platformun, son birkaç yıl içerisinde geçirdiği ve geliştirmeye devam ettiği evrim oldukça güzel.

youtube degisiyor

Yazılı iletişim yerine videolu iletişimin tercih edildiği ve insanlarında bu yönde daha çok yatırım yapmaya hevesli olduğu düşünülürse Youtube’un  hayatımızdaki yerinin ilerleyen dönemlerde çok daha fazla artacağını söylemek mümkün. Geçtiğimiz hafta içerisinde yayınladığım haftanın özeti yazısında ise bu konu ile ilgili ve Youtube’un gelecek planlarında bizi nelerin beklediğine değinmiştim. Şimdi bir de hayatımızdaki yerinin nasıl değişebileceğinden bahsedelim.

Şu an için kendi açımdan konuşmak gerekirse Youtube’u büyük oranda müzik, değerlendirme videoları ve oyun-teknoloji kanallarını takip için kullanıyorum. Birçok kişinin de benim gibi özellikle yemek sırasında veya atıştırmalıkları ile Youtube’da sevdiği kanal sahiplerini takip ettiğini tahmin edebiliyorum. Şu an için bile televizyonun yerini almayı başlayan Youtube’un, gelecek dönemde TV kültürünü bir adım ileriye taşıyarak spontane video merkezine dönüşmesi bence mümkün.

Sosyal ağların günümüzde geldiği nokta belli. Gelecekte ise bizi bekleyen yenilikleri kestirmek her ne kadar güç olsa da son gelişmeleri takip ederek şu an için video sektörünün sosyal ağlar üzerinden büyük bir etkisinin olacağını ve yeniliklerin özellikle bu alanda olacağını kestirmek mümkün.

Bu Tarz İçeriklerden Haberdar Olun

Abone olarak Aydınlatma Metni içerisinde yer alan koşullarımızı kabul etmiş olursunuz.

Bu içeriği paylaş

1 Comment

  1. 26 Kasım 2015 at 11:15

    Uzun zamandır sosyal platformlarda biri dizi değişiklik yapılıyor ,ilk açıldığı günden itibaren başta Facebook olmak üzere yakın gelecekte Profil resimleri yerine hareketli gif şeklinde resimler eklenecek ,Twitter da ise Hatırlarsanız daha öncede beğendiğimiz şeyler için yıldız butonu kullanılırken şimdi onun yerine Fcebook ‘ta olduğu beğen butonu geldi. Youtube zaten halka hisse senedi gibi açıldı desem yalnış olmaz bana göre artık Youtube video ekleyen kişiler izleme sayısı göre hatırı sayılır para kazanmaya başladılar.İşin özücü tarafı bize ait büyük kapsamlı sosyal ortam olmamış olması

    Reply

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İŞLETMELER İÇİN WHATSAPP KULLANIM REHBERİ