Sosyal medya yöneticilerinin iki cümle yazıp bir de Facebook görseli koyarak marka yönettiğine inanılan bir zamanda yaşıyoruz. Ama sizin de bildiğiniz gibi markanın sosyal medya temsili o kadar da basit bir iş değil.
Sosyal medya yönetimini efektif bir şekilde gerçekleştirmenin altında doğru zamanda doğru platformda paylaşılan içerikler, kullanıcı etkileşim takipleri, marka ve müşteri arasındaki ilişkiyi kurma ve tabi ki analiz yatıyor. Dışarıdan bakıldığında işini düzgün yapmayan sosyal medyacılardan dolayı kolay bir işmiş, herkes yapabilirmiş gibi gözükse de büyük markaların sosyal medya yöneticiliğini yapmak sanılanın aksine bir veya birkaç kişinin tam zamanlı çalışmasını ve sürekli takip içerisinde olmasını gerektiriyor.
Peki bir sosyal medyacının özellikle büyük bir marka ile çalışırken hayatını kolaylaştırması, takip zamanını kısaltması için yapması gerekenler neler hep birlikte bakalım.
1. Denetim Planı Oluşturma
Her ne kadar yorucu olursa olsun sosyal medya yöneticiliğini üstlendiğiniz markanın denetimini sık sık yapmanız gerekmektedir. Markanızın sosyal medya kanallarının tek tek kontrol edilip KPI‘larının çıkarıldığı bu evreyi daha önce yapmadıysanız Sosyal Medya Bahar Temizliği vaktiniz çoktan gelmiş demektir.
Düzenli olarak yapılan sosyal medya denetim ve kontrollerinin marka hakkında bilgilerinizi ve hedeflerinizi tazelemenizde, “Daha ne yapabiliriz?” sorusuna net cevaplar vermenizde büyük katkısı olacaktır.
Hızlı bir sosyal medya denetimi için aşağıdaki adımları sırasıyla yapmanız oldukça faydalı olacaktır:
- Markanızın sahip olduğu tüm sosyal medya kanallarını linkleriyle beraber listeleyin.
- Güncellenmesi gereken kapak veya profil fotoğraflarını, açıklama kısımları ile birlikte düzenleyin.
- Her platform için hedeflerinizi içeren ulaşılan kişi sayısı, büyüme ve etkileşim gibi değerleri ayrı ayrı tarihleriyle not edin.
- Her platform için KPI‘larınıza ne derece ulaştığınızı ölçüp ilerleyen tarihlerde hangi sosyal medya kanalı için ne yapmanız gerektiğini belirleyin.
2. İçerik Havuzu Oluşturma
Markanızın sosyal medya içeriklerini oluşturmak ve kitleye uygun içerikler bulmak oldukça zorlu bir süreçtir. Bu süreci kısaltmak adına Feedly gibi birçok alakalı siteyi takip edebileceğiniz uygulamalar kullanmanız faydalı olacaktır.
Markanızın ana konusu ile ilgili internet siteleri ve blogları araştırarak hangi platformda ne kullanacağınızı belirleyip Feedly üzerinden bunları kolaylıkla takip edebilir, elinizin altında sürekli ve güncel bir içerik havuzu bulundurabilirsiniz.
Kitleniz ile ilgili en ilgili içerikleri takip edip üretebileceğiniz diğer platformlar için de Swayy ve Groupiest platformlarını kullanmanız yararlı olacaktır. Hedef kitlenizin en çok etkileşime girdiği içerikleri bu şekilde belirleyebilir, kitlenizin ilgi alanları ve sevdiği konulara nokta atışları yaparak markanızı, rakip markalardan bir adım öne taşıyabilirsiniz.
3. Etkileşimi Yüksek Paylaşım Zamanları
Bir içeriği ne zaman paylaştığınız sosyal medya etkileşimini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Farklı sosyal medya hesaplarınız için doğru zamanları bulup not edin. İçeriklerinizi bu zamanlarda yayınlayarak markanızın daha çok kişiye ulaşmasını sağlayın.
İçeriklerinizin farklı saatlerde aldığı etkileşimleri kontrol ederek markanız için en uygun ve etkileşimi en yüksek zamanı kolayca belirlemeniz mümkün. Etkileşimi yüksek içeriklerin yalnızca etkileşime geçen kitle ile sınırlı kalmayıp katlanarak daha çok kişiye ulaşacağını da unutmayın.
Etkileşimi yüksek zamanlarda Twitter Chats gibi uygulamaları kullanarak markanız ve hedef kitleniz arasında iletişimi sağlamlaştırın. Bu tarz uygulamalar ile markanızın direk cevapladığı sorular hedef kitlenizin marka ile etkileşime girme oranını ileride de büyük oranda artırıyor olacaktır. Cevap verdiğinizi gören müşteriler içeriklerinizi paylaşmaktan, yorumlarını paylaşmaktan ve etkileşime girmekten çekinmezler.
4. Twitter Listeleri ile Gündem Takibi
Feedly ve benzeri uygulamalardan toplayacağınız içeriklerden farklı olarak hedef kitlenizin neler yaptığını, markanız ile ilgili diğer rakip markalarla etkileşimini ve rakip markaların iletişim yöntemlerini Twitter listeleri üzerinden takibe alın.
Hedef kitlenizin ortak ilgi alanlarını ve markanızı yansıtan konuları da takip altına alarak içeriklerinizi daha kolay ve etkili bir şekilde sunabilirsiniz.
Twitter listeleri hedef kitlenizi dinleyebileceğiniz, isteklerini gerçekleştirip bu yönde sosyal medya stratejisi geliştirebileceğiniz güzel bir kaynaktır. Bol bol kullanın!
5. Aksiyon Planı Hazırlama
Markanız ile ilgili sosyal medya kanallarında yapacaklarınızın belli olduğu, sürprizlerle karşılaşmadığınız bir dünya için en az 1 aylık aksiyon planınızı hazırlayın. Google servislerini veya beğendiğiniz farklı bir zamanlama sistemini kullanarak kendinize ne zaman ne yapmanız gerektiğini sürekli hatırlatın.
Düzenli bir aksiyon planı sahibi olmanız hem markanız hem de sizin için sürprizlerden uzak, rahat ve keyifli bir çalışma süreci sunacaktır. Yaptığınız işten keyif alırken markanızın gelişim sürecini kolayca takip edebileceğiniz, nerede eksik yaptığınızı anında kontrol edebileceğiniz bir çizelgeniz kesinlikle olsun.
Sosyal medya yöneticilerinin rahat ettiği, gece geç vakitlerde sürprizlerle karşılaşmadığı bir dijital dünya için “zamanında” vaktinizi ayırıp bir şeyler yapın!
2 Comments
Çok güzel ve yararlı bir yazı olmuş. Faydalanacağım kaynaklardan.
Teşekkürler Ayhan 😉