Sosyal medya yönetimi kararı aldınız ve tüm hazırlıklarınızı tamamladınız diyelim. Geriye kalan tek iş doğru bir şekilde sosyal medya hesaplarını düzenlemek ve içerik girişine başlamak değil mi? Peki hangi sosyal mecra için bu aşamada neleri tamamlamış olmanız gerekiyor? İlk etkileşim için her şeyiniz hazır mı? Gelin hep beraber bakalım.
Bu noktadan sonra sosyal medya hesaplarınızı oluşturduğunuzu, rakip analizini tamamladığınız ve sosyal mecralarınız için farklı diller oluşturup içerik planı çıkardığını farz ediyorum. Eğer halihazırda bunları yapmadıysanız bir önceki yazıma bir bakmanızda fayda var:
► Sosyal Medya Yönetimine Nereden Başlamalıyım?
Halihazırda bu adımları tamamladıysanız sosyal medya yönetimi için hesaplarımızdaki gerekli düzenlemelere başlayabiliriz. Doğru yapılan bir başlangıç ileride yapacağınız birçok sosyal medya aktivitesi için faydalı olacak, daha başlangıçtan etkileşime geçtiğiniz her kişi ile markanız arasında direkt olarak bir bağ kurulmasını sağlayacaktır.
Peki Başlangıçta Neler Yapılmalı?
- Sosyal medya kanallarınızın profil ve kapak fotoğraflarının hazırlanması
- Farklı içerikleriniz için kullanabileceğiniz bir içerik şablonunun ( tasarımının ) çıkartılması
- Haftalık içerik planlamasının yapılması
- Hedef kitle ile ilk tanışma
Bu adımlara ayrı ayrı bakarak, her adımda sosyal medya yönetimimizde daha verimli sonuçlar almak için yapabileceklerimize bir göz atalım.
Tasarımsal İhtiyaçların Giderilmesi
Sosyal medyada kalıcı bir şeyler yapmak ve etkileşim oranını yüksek tutmanın en önemli unsurlarından biri elbette ki tasarım! İnsanlar görsel içeriklere, metin içeriklerine göre %70 oranında daha fazla etkileşim gösteriyor ve unutmuyorlar.
İster ürün veya hizmetini satmak, müşterileri ile buluşmak isteyen bir satış firması olun, ister içerik yayını yapan bir haber sitesi olun. İnsanların ilk izleniminde görsel olarak onlara bir şey sunamıyorsanız ne ürün ne de içeriğiniz ile ilgili etkileşime girmelerini sağlayamazsınız.
Bu yüzden de doğru bir sosyal medya yönetimi için daha başlangıçta markanız ile uyuşacak güzel bir tasarım konsepti bulmanız ve farklı mecralarınız için bu tasarımları güncellemeniz gerekmektedir. Tasarım ihtiyaçlarının genel olarak şu şekilde olacaktır:
Profil fotoğrafları: Her sosyal mecranın farklı profil fotoğrafı boyutları bulunduğundan, tasarımlarınızı büyük çözünürlükte hazırlamanız büyük fayda sağlayacaktır.
Kapak fotoğrafları: Başta Facebook ve Twitter olmak üzere oldukça önemli bir yere sahip olan kapak fotoğraflarında markanızı yansıtacak bir tasarımın bulunması, farklı sosyal mecralarınızın da adreslerinin yer alması etkileşim açısından gereklidir.
İçerik şablonları: Her farklı sosyal mecranız için bir tane içerik şablonu oluşturmanız ve içeriklerinizi, yani görsellerinizi, bu şablonlar içerisinde sunmanız, kullanıcıda kısa sürede markanızın yer etmesini sağlayacaktır. Şablon içerisinde varsa internet siteniz, konu başlığı, içerik ile ilgili bir bölüm veya sosyal mecralarınızın adresleri yer alabilir. Bu tamamen size ve hedef kitlenize bağlı.
Markanız için hangi sosyal mecraları kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız sizi de şöyle alalım:
► Markanız İçin En Doğru Sosyal Medya Mecraları
İçerik Planlamasının Yapılması
Özellikle bireysel olarak markanız için sosyal medya yönetimi yapıyorsanız her daim aklınıza etkileşimi yüksek içerik fikirleri gelmeyecektir. Sosyal medya hesaplarınızda duraksama yaşamamanız ve içerik türlerine göre hedef kitlenizden aldığınız etkileşimleri ölçmek adına daha başlangıçta ortalama 2 haftanızı çıkartacak şekilde bir içerik planlaması yapmanız faydanıza olacaktır.
Kendi çalışmanıza göre hazırlayacağınız bir excel dosyasında içerikleri ve aldığınız etkileşimleri de not ederek sosyal medya yönetiminiz ne ölçüde ilerleme kaydettiğinizi de kolayca takip edebilirsiniz.
İçerik planlaması yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç noktayı da sıralamış olalım:
- 2 haftanızı çıkarak bir içerik planınınız hazır olsun
- Hangi gün ne tür bir içerikler paylaşacağınızı belirleyin
- İçerik türlerini de ayrı bir kategori olarak not edip etkileşim oranlarını takip edin
- İnsanların ilgi gösterdiği içerikleri yavaş yavaş artırmaya başlayın
- İçerik yayın saatlerini farklı zaman aralıklarında deneyerek etkileşimi yüksek saatleri belirleyin
Hedef Kitle İle İlk Tanışma
Tasarımsal ve metinsel ihtiyaçlarınızı karşıladıktan sonra sıra geldi sosyal medyadaki hedef kitleniz ile ilk tanışma anına. Her ne kadar es geçilse ve çoğu zaman unutulsa da sosyal medya varlığınızın başlangıcında güzel bir izlenim bırakmak adına neler yaptığınızı, hedeflerinizi ve kitleniz ile iletişiminizin nasıl olduğu ifade eden bir içerik ile takipçilerinizi selamlamak en sıcak yöntemlerden biridir.
Böylelikle insanların daha ilk başta sizlere soru sormasını, sitenizi ziyaret etmesini ve ürün veya hizmetiniz ile ilgili bilgi sahibi olmasını sağlamış olursunuz. Sosyal medyada güzel bir başlangıç yapabilmek için ufak bütçeler ile reklam çıkmayı ve hedef kitlenizi yavaş ve stabil bir şekilde artırmayı da ihmal etmeyin derim.
Ufak bütçeler ile neler yapabileceğinizi aşağıdan öğrenebilirsiniz:
► Günde 5 TL’ye Facebook Reklamları ile Neler Yapılabilir?
Sosyal medya yönetimi hakkında yazdığım tüm yazılara ve genel ilerleyişe buradan ulaşabilir, istek konu başlıkları ve önerilerinizi benimle paylaşabilirsiniz.
2 Comments
Her şey iyi hoşta şu içeriklerin ne zaman ne adar etkileşime ulaşacağını bir türlü kestiremiyorum. Bazen gecenin 5’inde yaptığım paylaşım 24 saat sonunda gün ortasında paylaşılan aynı içeriğe görüntülenme olarak ulaşabiliyor.
Mesela gece 5’de aktif kişi sayısı az olduğu için ilk saatlerde çok az kişi görüyor ama ilerleyen zamanlarda artarak 24 saat sonunda örneğin 2.000 kişi oluyor. Gün ortasından paylaştığım içerik ise hemen yüksek etkileşime geçiyor ama oda 24 saati doldurunca 2.000 kişiye erişiyor. bu durumda paylaşımın zamanı pek önemli görünmüyor. Yada bu bende mi böyle bilemedim herkes aksini yazmış ama benim tespitlerim bu yönde.
Facebook sayfa ayarları kısmında istatistik bölümü altında sayfanın yoğun olarak etkileşim aldığı saatler verilmekte. Bu saat aralıklarında farklı zaman dilimlerinde yayınlarını deneyerek optimum saatini bulabilirsin diye düşünüyorum.
Anladığım kadarıyla sayfanın ortalama etkileşimi 2,000 civarında. Geç saatlerde yayınlanan içeriklerin de geç de olsa etkileşim alıyor olması senin yararına.
Zamanlama kriteri genel anlamda günde 1den fazla yayın yapan ve beğeni sayısı 100,000’in üzerinde olan sayfalar için kullanımı daha çok önem taşıyan bir faktör. Ancak sayfanın beğenin ne olursa olsun etkileşimi artırmak için zamanlama gibi bir kriteri de atlamamanın önemli olduğunu düşünüyorum.