Günde 5 TL’ye Facebook Reklamları İle Neler Yapılabilir?

facebook-reklamlari-sosyal-medya

Hemen hemen her fikrin sosyal medya aracılığıyla hedef kitleye ulaştırılması artık çok kolay bir yöntem haline geldi. Ancak hala daha sosyal medya kanallarına girememiş, girse de reklam seçeneklerini doğru değerlendirmeyen, reklamlardan gözü korkan bir kitle ile karşı karşıyayız.

Oysaki en etkin sosyal medya kanalı olarak bildiğimiz Facebook’da, düşük bütçeler ile belirli bir kitleye kolayca ulaşmanız mümkün. Facebook reklamlarının oldukça maliyetli olduğu görüşü nereden çıktı tahmin etmek zor ancak günlük yalnızca 5 TL harcayarak bile Facebook reklamları ile bir yerlere gelmek mümkün.

İki farklı yöntem şeklinde Facebook reklamları için günlük 5 TL harcayarak bakın neler yapabilirsiniz:

Bu Yazı İçindeki Alt Başlıklar

1. Yöntem

Harcama Planı:

2 içerik öne çıkarma ( Her biri 1,5 TL )

1 sayfa beğenisi artırma ( 2 TL )

2. Yöntem

Harcama Planı:

3 içerik öne çıkarma ( 1,5 TL’lik iki içerik, 2 TL’lik bir içerik)

Şimdi bu harcama planı ile içeriklerimizi doğru kişilere ulaştırmaya geçmeden önce dikkat etmeniz gerekenleri belirleyelim:

  1. Hedef kitlenizi belirleyin
  2. Hedef kitlenizin neleri takip ettiği, nelerden hoşlandığını belirleyin
  3. Rakiplerinizin Facebook sayfalarını belirleyin

Reklam çıkmak istediğiniz marka veya projeniz için yukarıdaki adımları belirleyip not alın. Markanız için sosyal medyada yola çıkarken kimleri hedeflediğinizi, hedef kitlenizin ilgi alanlarını ve rakiplerinizi bildiğinizi farz ederek devam ediyorum.

Harcayacağımız bütçe oldukça kısıtlı olduğundan bu bütçe ile ne kadar çok kişiye ulaşabilir, ne kadar çok kişiye sayfamızı beğendirebilirsek o kadar kar etmiş olacağız.

İçerik Öne Çıkarmada Nelere Dikkat Etmek Gerekir

facebook-reklamlari-platformlar

İçerik öne çıkarma Facebook reklamları ile bilinirliği artırmanın en kolay yoludur ancak kalıcı olmak isteniyorsa Facebook kitlenizi de büyütme üzerine çalışmalar yapmak daha doğru olacaktır. Burada önümüze iki seçenek çıkıyor. İçerik öne çıkarma planı ile projenizi daha fazla kişiye göstermek mi yoksa sayfanızın beğenilerini artırarak sabit bir kitleye sahip olmak mı?

Bunun karanını vermek aslında oldukça basit. Ürün, hizmet gibi insanların anlık ihtiyaçlarına cevap veren proje ve markalarınız için içerik öne çıkarma planı, haber paylaşımı, sosyal aktiviteler gibi daha etkileşimli ve sürekliliği olan proje ve markalarınız için sayfa beğenisine yönelik çalışma planı tercih etmek daha karlı olacaktır.

İçerik öne çıkarma sırasında dikkat etmeniz gerekenler ana hatları ile şu şekildedir:

  • Öne çıkardığın içerik konusuna uygun kaliteli bir görsel
  • Görsel boyutlarının kare olması
  • Marka, proje bilgileri veya etkileşim yaratacak aksiyon cümlesi
  • Görsel şablonu hazırlanması

Bu adımları kitlenizin hangi tarz görsellerde daha çok etkileşime geçtiğini zaman içerisinde oturtacak buna göre devam edeceksinizdir.

Hedef Kitle Belirleme En Önemli Adım

facebook-reklamlari-hedef-kitle-belirleme

Facebook reklamları için en önemli adım hedef kitlenizi iyi tanımak ve buna göre sosyal medya stratejisi çıkartarak devam etmektir. Hedef kitlenizin zaman içerisinde farklı sosyal medya kullanıcıları ile etkileşime girdikçe değişmeye başladığını ancak temelde aynı kaldığını siz de fark edeceksiniz.

Hedef kitlenize yönelik yaptığınız çalışmalarda kullanıcın etkileşime gireceği, seveceği ve paylaşımınızdan dolayı marka veya proje adınızı ve içeriğinizi unutmayacağı bir izlenim yaratmak çok önemli. Bunun için de hedef kitlenizin tam da aradığı şeyleri gerektiğinde kurumsal bir dil ile gerektiğinde tamamen hayatlarından komik bir parça ile sunmanız gerekecektir.

Peki Facebook reklamları ile projenizi sunacağınız ve bilgi vereceğiniz hedef kitlenizi belirlerken nelere dikkat etmek, hangi noktalar üzerinden ilerlemek gerekiyor:

  • Hedef kitlenizin yaş aralığı
  • Markanız ve markanızın ilgili olduğu konular
  • Rakip markaların Facebook sayfaları
  • Hedef kitlenizin yaş ve cinsiyet aralığına göre ilgi alanlarını içeren sayfalar

Bunların tamamını hedef kitle analizi içerisinde belirlemeniz, buna göre Facebook reklamları çıkmanız düşük bütçe ile yüksek etkileşim elde etmek için en can alıcı nokta.

Tüm bu değerleri belirledikten sonra yukarıda da belirtilen adımları takip ederek ilk çalışmanıza başlayabilirsiniz. Çalışmalarınıza başladıktan sonra ilk birkaç günlük süre içerisinde hem görsel hemde metin kısımlarında farklı konseptleri denemeyi, konu-içerik ilişkisini değiştirmeyi ve en ideal etkileşim noktanızı bulamaya çalışın.

Birkaç gün içerisinde belirli içeriklerin daha çok etkileşim gösterdiğini, insanların ufak yorumlar atarak bilgi almaya başladığını fark ettiğiniz an sosyal medya bilinirliğinizi artırmak için ilerleyeceğiniz yöntemi bulmuş olacaksınız.

👨🏼‍💻 BU İÇERİĞİ PAYLAŞ:

33 Yorumlar

  1. 2 Haziran 2015 de 10:59

    Bence facebook a para vermek yerine helptoshare programı ile tüm gruplarda paylaşım yapıp daha organik paylaşımlar yapabilirsiniz. 🙂

    Yanıtla
    1. Oğuz Veli Yavaş
      2 Haziran 2015 de 11:36

      Maalesef hiç katılmıyorum 🙂 Benzer programları kullanan onlarca kişi varken organit hit alman çok zor. Oysa ki Facebook reklamları ile dilediğin hedef kitlenin direk olarak zaman akışında çıkarma fırsatın var.

      Yanıtla
      1. 4 Aralık 2015 de 09:42

        Ben ikisini de denedim, reklamlar ile gelen ziyaretçinin siteye katkısı büyük. Geliyor okuyor, uzun süre sitede kalıyor, geziyor. Ama grup paylaşımları “acaba bu ne” şeklinde tıklamalar olduğu için ziyaretçinin sitedeki hemen çıkma oranını yükseltiyor ve Adsense varsa tıklama başı maliyet ve bin gösterim başı maliyeti düşürüyor. Siteye de kalıcı bir değer katmıyor. Bizzat deneyimlerim ile sabittir ve detaylandırılabilir.

        Yanıtla
        1. 4 Aralık 2015 de 10:28

          Kesinlikle katılıyorum. Facebook grup paylaşımları her sektöre göre değil. Hele ki Adsense gibi bir gelir kapısına sahip yayıncılar için çok riskli.

          Yanıtla
  2. 2 Haziran 2015 de 13:18

    Ben bugün günlük 7 TL bütçeyle sitemin reklamini verdim

    Yanıtla
  3. AsosyalGenc
    2 Haziran 2015 de 14:58

    Ben şöyle yapıyorum hocam.Toplam 5 lira bütçem var diyorum kriterleribelirliyorum ve bana 3 günlük reklam sunuyor. Önümüzdeki günlerde ilk defa reklam vereceğim bakalım.

    Yanıtla
    1. Oğuz Veli Yavaş
      2 Haziran 2015 de 15:06

      Dilerseniz 5 TL’yi 3 güne de bölebilirsiniz. Tamamen size ve bütçenize kalmış bir durum. Umarım iyi erişim sağlarsınız

      Yanıtla
  4. 4 Haziran 2015 de 18:13

    Aslında bu mükemmel bir fikir. Önceden uyguladığımız bir yöntemdi, yakın zamanda biraz daha büyük bütçe ile günlük reklam alımları yapmayı düşünüyoruz.

    Yanıtla
    1. Oğuz Veli Yavaş
      4 Haziran 2015 de 18:55

      Tech Kafa’da uzun bir süre bu şekilde günlük 5 TL ile ilerledik. Biz çok faydasını gördük. Umarım siz de görürsünüz. Geldiğimiz nokta belli.

      Sosyal medya bilinirliğinizi artırdığınızda insanlar kendileri sitenize gelmeye başlıyorlar zaten

      Yanıtla
  5. 4 Haziran 2015 de 21:16

    Harika bir yazı olmuş. Hedef kitleyi belirleme ve içerik paylaşan blog sitelerinin ne şekilde reklam vermesi gerektiğine dair daha geniş bir yazını bekliyor olacağım.

    Yanıtla
    1. Oğuz Veli Yavaş
      5 Haziran 2015 de 01:02

      Güzel yorumun için teşekkür ederim. Yakın bir sürede daha detaylı ve kapsamlı örnekler içeren bir yazı da hazırlayıp sunmak istiyorum.

      Yanıtla
  6. 7 Haziran 2015 de 14:47

    çok güzel bir yazı olmuş 5 TL bir bütçe ile yapılabilir fakat bunu yaparken mutlaka bilen birinden destek alınması lazım bilinçsiz yapılan reklamlardan hiç bir şey elde edilemeyeceği gibi hemde insanları reklamdan kaçmasına sebep olabiliyor.

    Yanıtla
    1. Oğuz Veli Yavaş
      7 Haziran 2015 de 19:01

      Kesinlikle. Yakın bir zamanda yazı ve video ile reklam işleminde nelere dikkat etmemiz gerektiğini de anlatmak istiyorum

      Yanıtla
  7. 8 Haziran 2015 de 22:18

    Yararlı konu teşekkürler, en yakın zamanda bende facebook reklam sistemini deneyeceğim. Ayrıca yeni rehber videonuzuda bekliyorum..

    Yanıtla
  8. 18 Haziran 2015 de 02:03

    Gerçekten güzel bir yazı olmuş. Sosyal medya üzerine günümüzde böyle sıkılmadan yazılmış ve sıkılmadan okunabilen fazla yazının kalmadığının altını çizmek gerekiyor.

    Yanıtla
    1. Oğuz Veli Yavaş
      2 Ağustos 2015 de 14:55

      Güzel yorumunuz için çok teşekkürler.

      Yanıtla
  9. 30 Temmuz 2015 de 16:01

    Gerçekten çok güzel bilgilendirici bi yazi olmus teşekkürler

    Yanıtla
    1. Oğuz Veli Yavaş
      2 Ağustos 2015 de 14:56

      Güzel yorumunuz için çok teşekkürler.

      Yanıtla
  10. Murat
    22 Ağustos 2015 de 18:57

    Merhaba, belirttiğiniz video’yu ne zaman hazırlıyacaksınız?

    Yanıtla
    1. Oğuz Veli Yavaş
      23 Ağustos 2015 de 10:50

      Birkaç hafta içerisinde hazır etmeyi planlıyorum.

      Yanıtla
  11. 10 Eylül 2015 de 20:51

    Bu makale bir harika dostum.

    Yanıtla
  12. 2 Ekim 2015 de 19:41

    Teşekkürler, şimdiye kadar en ayrıntılı anlatımını sonunda bulabildim. Başarıyla Facebook relamını verdim, kitleme hitap eden sonunda gerçek ziyaretçiler gelmesi gerçekten çok hoş olay.

    Yanıtla
  13. 11 Ekim 2015 de 14:22

    Ben Adwords ile reklam verdim hep Facebook’u denemedim. Önümüzdeki ay reklam vermeyi düşünüyorum aldığım verime göre reklamları uzatabilirim. Makeleniz çok yardımcı olacak.

    Yanıtla
    1. Oğuz Veli Yavaş
      11 Ekim 2015 de 15:19

      Umarım faydasını görürsünüz. İlerleyen günlerde daha detaylı bir Facebook reklamları rehberi de yayında olacak. Oradan da faydalanabilirsiniz.

      Yanıtla
  14. 1 Kasım 2015 de 06:32

    Öncelikle anlatım biçiminiz için kutluyorum. Ardından dediklerinizi uyguladım, sayenizde epey kitleyi kurduğum reklama çekebildim

    Yanıtla
  15. 15 Aralık 2015 de 01:05

    Harika bir makale olmuş ,ülkemizde ‘de sadece spam içerik dışında bir şeyler yapıldığını görünce şahsen çok seviniyorum ,tecrübelerinizi paylaşmanızı taktir ettim ilk fırsatta facebook sayfamda düzenleme yaptıktan sonra deniycem

    Yanıtla
    1. 15 Aralık 2015 de 02:43

      Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Umarım kitlenize ulaşabilirsiniz.

      Yanıtla
    1. 28 Aralık 2015 de 22:10

      Yorumunuz için teşekkür ederim. Ben de aynı şekilde düşünüyorum.

      Yanıtla
  16. 15 Ocak 2016 de 23:25

    Tam aradığım konu, baya iyi anlatmışsın dostum teşekkürler. Şimdik hemen reklam verip, deneyeceğim.

    Yanıtla
  17. Kadri
    27 Ocak 2016 de 13:37

    Oğuz bey, yazılarınızın hepsini ilgi ile okudum ve sosyal medya yönetimimi sayenizde hayata geçirdim. Fakat karşılaştığım bir sorun oldu bunun sizinle paylaşıp yardım isteyeceğim.
    Facebook reklamını verırken 1.5₺ günlük bütçeli reklamımın gösterim alanlarını facebook ve instagram seçmeme rağmen gösterimler sadece instagramda yapılmaktadır. Tekrar tekrar kontrol ettiğimde gösterim alanıyla ilgili herhangi bir hata göremedim. Facebook mobil, site haber kaynağı, site sağ sütün ve instagram seçili ancak reklamlarım sadece instagramda yayınlanıyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim?

    Yanıtla
    1. 28 Ocak 2016 de 12:56

      Kadri Bey Merhaba, Instagram reklamları için ortalama 1000 görüntüleme başına harcanan tutar, Facebook reklamlarından fazla olduğundan 1,5 TL ile ancak bu kadar yapılabilir. Günlük 1,5 TL gibi alt limit bir bütçe ile ayrı ayrı reklamlar oluşturmanız daha iyi olacaktır.

      Yanıtla
      1. Kadri
        1 Şubat 2016 de 04:59

        Bilgilendirmeniz için teşekkür ediyorum. Özellikle bu yazınızın altına yorum yaptım. Çünkü günlük 5₺ bütçe ayırıp 3 farklı reklam verdim. Faydasını çok çok fazla gördüm. Sizinde ifade ettiğiniz gibi erişim başına ücret 0.05₺ ve aşağısına tekabül etti. Bu önemli bilgiler için size minnettarız. Ancak işin içine instagramda girince bu yazınızda yer alan 2 yöntem dışında birde 3.yöntem paylaşma imkanınız olur mu? Düşük bütçe ile hem facebook hemde instagramda reklam verme şeklinde. Min maliyetle max fayda sağlamak için hemde her iki sosyal medyada reklam yapabilmek açısından sizin değerli görüşünüze ihtiyaç duymaktayım. Şimdiden teşekkürler…

        Yanıtla

Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Oğuz Veli Yavaş - Dijital Pazarlama Eğitmeni / Uzmanı

Instagram Hesabımı Takip Et, İpuçlarını Kaçırma!