Kaliteli İçerik Üretiminde Araştırma Süreci

kaliteli içerik araştırma süreci

İnternetten para kazanmak algısının iyice oturduğu ve insanların tek derdinin bu olduğu şu günlerde az da olsa güzel içerikler çıkarak, faydalı bilgiler sunan kişileri gördükçe mutlu oluyorum. Bu yazımda da sizlere büyük önem verdiğim kaliteli içerik üretiminde araştırma süreci hakkında neler yapmanız gerektiği, hangi noktalar dikkat etmeniz gerektiğini kendi deneyimlerim ve araştırmalarım ile anlatmak istiyorum.

Eğer sizin de amacınız ortaya koyduğunuz kaliteli içerikler ile bir arşiv oluşturmak, gerisini okurun ilgi ve takdirine bırakmaksa oldukça yararlı bulacağınızı düşünüyorum.

Belirlediğiniz ve yazmak istediğiniz bir konuda kaliteli içerik çıkarmanın en önemli adımı olan araştırma süreci, ilk olarak konunuz ile ilgili daha önce yazılar hazırlamış sitelerden ilgili anahtar kelimelerde ilk 10 içerisindekileri incelemek ile başlar. Konunuz çok geniş ve sizin için önemliyse ilk 10 yerine daha eski sayfalardaki kaliteli bulduğunuz siteleri de inceleyebilirsiniz.

Hakim olduğunuz konunuz ile ilgili siteleri incelerken ufak notlar almak, eksikleri belirlemek yazınızı hazırlarken dikkat etmeniz gereken çizgileri de kendiliğinden ortaya çıkaracaktır. ( Not tutmak hayat kurtarır, unutmayın!)

Bu Yazı İçindeki Alt Başlıklar

Eksik Yönleri Not Almak İle Başlayın

İçeriğinizi oluştururken güzel ve kalite içerik çıkarmak için diğer sitelerdeki eksikleri tespit etmek en önemli adımınız olsun. Gerekirse yazıyı hazırlamadan önce yarım saatinizi veya konuya bağlı olarak birkaç saatinizi buna harcayabilirsiniz. Konunuz ile ilgili yazıları tek tek arkanıza yaslanıp konuyu sıfırdan öğrenmeye çalışan biri olarak okumayı deneyin. Okurken kafanızda oluşan boşlukları not alıp, yazının eksik yönlerini tek tek belirlemeye başlayın.

Okumaktan ve not tutmaktan keyif alan biriyseniz ki öyle olmanız yazınızı hazırlamanızda büyük bir katkı sağlayacaktır, bu adımdan kaliteli içerik çıkardıkça daha çok keyif almaya başlayacaksınız.

Yeterli sayıda içeriği okuduğunuza inandığınız an kalemi kağıdı bırakarak eksik yönlerin ortak alanlarını belirleyerek ana vurgunu yapacağınız “çıkış noktanızı” bulun. Birçok kişinin size “farklı olmak lazım” dediğini duymuşsunuzdur. Tam da bu noktada eksiklerden fark yaratacak, kaliteli içerik çıkarmaya hazırsınız.

Konuyu Ana Kaynaklar ve Kişisel Yorumlardan Okuyun

not tutmak
Araştırma konunuzu şöyle bir ana kaynaklar üzerinden okuduktan sonra özellikle yazarın kişisel yorumlarına yer veren, üslubunu da sevdiğiniz birkaç yerden okumaya çalışın. Konunuz ile ilgili yazılmış çok fazla içerik yok ise bu adımı geçebilirsiniz. Eğer var ise tatmin olana kadar okumaya devam edin. İçeriğiniz için ciddi anlamda yararlı bir kaynak sunmak istiyorsanız zaten keyif alarak okuyacak, kafanızda belirlediğiniz şablonları alt üst edip yeni fikirleri ortaya çıkaracaksınızdır.

Ana Kaynaklar Altındaki Kullanıcı Yorumlarına Dikkat Edin

Özellikle ileri gelen sitelerin konunuz ile ilgili ana kaynakları oluşturduğunu farz edecek olursak, konunuzun daha faydalı olabilmesi için yorum kısımlarını okuyarak kullanıcıların yazıda nerelerde takıldığı, hangi soruları yönelttiğini belirleyerek yazınız içerisinde bu soruların neredeyse tamamına cevap vermeye çalışın. Yazınıza gelecek bir kişinin sorunsuz bir şekilde aradığını bulması veya belirttiğiniz işlemleri uygulayarak kesintisiz, soru sorma ihtiyacı hissetmeden başarıya ulaşıyor olması kaliteli içerik çıkarmada başarılı olduğunuzun kanıtı niteliğindedir.

Yazınızın yorum kısmına gelecek teşekkürlerden bunu rahatlıkla anlayacaksınız.

Önemsiz Görünen Detayları Okumaya Özen Gösterin

Araştırma sürecinde bir üst adımda kullanıcı yorumlarından belirlediğiniz ancak önemsiz bir nokta gibi gözüken yerleri de araştırarak yazı içerisinde belirtmek için not alın. Tüm okuyucu kitlenizin sizinle aynı algıya sahip olmadığını bazı noktalarda takılabileceğini veya anlayamayacağını düşünerek hareket etmeye çalışın. Bunun da faydasını emin olun güzel yorumlar ile göreceksinizdir.

Tüm bu adımlardan sonra yazınızı yazmaya başlamadan önce notlarınızı tekrar gözden geçirin, kafanızda neler yazacağınızı iyice oturtun ve akıcı bir şekilde konsantrasyonunuzu bozmadan yazınızı bitirmeye çalışın.

Bir sonraki yazılarımda yazı içerisinde yapabileceğiniz göndermelere, kullanıcı dikkatini çekebilmeye ve gönderinin en etkileşimli hale nasıl getirilebileceğine değineceğim.

👨🏼‍💻 BU İÇERİĞİ PAYLAŞ:

3 Yorumlar

  1. 26 Mayıs 2015 de 02:29

    Güzel ve önemli noktalara değinmişsin gerçekten. Bence içerik üretenlerin atladıkları noktaların başında, yazıyı okuyanların çoğu şeyi bildiğini düşünmeleri geliyor. Çünkü okuduğumuz içerikte anlayamadığımız noktalar olabiliyor. bunun yerine bazı konularda kaba tabirle, gavura anlatır gibi, anlatmak gerekiyor. Çünkü kimin neyi bildiğini bilmiyoruz.

    Yanıtla
  2. Oğuz Veli Yavaş
    26 Mayıs 2015 de 02:49

    Güzel yorumun için çok teşekkürler Ayhan.

    Aynı fikirlere sahibiz. İnsanların karşılarındaki kişileri de kendileri ile bir tutup aynı ilgilere sahipmiş gibi odak noktası oluşturması özellikle Türkiye’de halen aşılamadı. Kişisel blog konseptinde kendi ilgi alanlarımızı yazarken bu tavrı uyguluyor olmamız normal ancak herkesin yararlanacağı bir içerikte senin de belirttiğin gibi “gavura anlatır gibi” anlatmak gerekiyor.

    Yanıtla
  3. 2 Haziran 2015 de 11:00

    Bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler

    Yanıtla

Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Oğuz Veli Yavaş - Dijital Pazarlama Eğitmeni / Uzmanı

Instagram Hesabımı Takip Et, İpuçlarını Kaçırma!