Etkili Mail Gönderme İçin 5 Tavsiye

mail gönderme

Mail gönderme işlemleri birçok sektörün tanıtım ve pazarlama işlemlerinin başında geliyor. Özellikle ürün tanıtım ve haber sektörünü göz önünde bulundurduğumuzda insanların kişisel mail adreslerine güncellemelerinizi göndermeniz ve tek bir mail gönderme işlemi ile onlar, hatta binlerce kişiyi haberdar edebilmek oldukça müthiş bir ayrıcalık.

Neredeyse tüm internet sitesi ve ürün sahiplerinin kullandığı onlarca farklı mail gönderme servisi içerisinden doğru olanı seçmek ve mailinizi doğru hedef kitleye ulaştırmak ise işin en can alıcı kısmı. Boş zamanlarımda kişisel blog yazarı olarak paylaştığım bilgileri her ne kadar Feedburner servisi ile takipçilerime ulaştırıyor olsam da daha ciddi işlemleriniz için tasarım açısında daha karın doyurucu tercihlerde bulunmanız gerekiyor.

Kullanabileceğiniz mail servislerine geçmeden önce bu yazının da asıl konusu olan mail gönderme işlemleri sırasında dikkat etmeniz gereken noktalara değinelim. Binlerce ürün ve site sahibinin mail göndermeye devam ettiği bir yüzyılda kullanıcılar sizin maillerinizi neden okusun?

1- Temiz Bir Başlangıç Yapın

Ürün ve site sahiplerinin mail gönderme işlemleri sırasında belki de en çok hataya düştüğü nokta kullanıcıların ilk olarak mail kutusunda gördükleri başlık kısmı için abartılı vaatler içeren metinler kullanmasıdır. Mail içeriği ile alakasız metinlerle süslenen ve kullanıcıyı mail içine girmeye yönlendiren bir yöntem olsa da uzun vadede başlık ile mail içeriği arasında dağlar kadar fark olduğunu gören kişi, sonraki maillerinizi spam klasörüne taşıyacak veya direkt olarak abonelikten çıkacaktır.

bilgisayar basında kızgın insan

Bunun önüne geçmek için hedef kitlenize ve abonelerinize uygun olarak mail içeriğinizi de belirttiğiniz bir başlık atmanız, mail içeriğini görüntüleyen kullanıcıların konu hakkında bilgi sahibi olmasını ve sitenizi ziyaret etmesini sağlayacaktır.

2- Kullanıcıya Neden Mail Gönderdiğinizi Yazın

Mail başlangıcında “Selam, X” şeklinde direkt olarak kullanıcıya hitap etmek oldukça güzeldir. Bunun yanı sıra gönderdiğiniz maili kullanıcının neden aldığını kesinlikle daha mailinizin başlangıç kısmında belirtin. Örneğin:

Merhaba Oğuz,

Geçtiğimiz günlerde sitemizden şu ürünleri sipariş ettiğini ve benzer ürünleri incelediğini tespit ettik. Bu hafta içerisinde indirime giren benzer ürünleri de seninle paylaşmak istedik.

Bu şekilde gerçekleştirdiğiniz mail gönderme işlemlerinde karşınızdaki kullanıcı ile birebir olarak ilgilendiğiniz hissini yaratarak kişinin mail içeriğinizi daha dikkatli okumasını sağlayabilirsiniz. Kendisi ile ilgilenildiğinin bilincinde olan kullanıcının, ürünlerinizi incelemesi veya mail üzerinden sitenize yönelme oranı, sade bir mail gönderme işlemine göre daha fazla olacaktır.

3- Hedef Kitleniz İle Aynı Dili Konuşun

Birçok firmanın mail gönderme işleminde kısa sürede başarıyı yakalaması, kullanıcılarına gönderilen maillerde tam da onların dilini kullanıyor olması ve samimi bir şekilde içeriğini sunmasıdır. Daha mail başlangıcından itibaren kitlenize uygun bir dili tercih etmeniz, mailinizin okunma ve geri dönüş oranını direkt olarak etkileyecektir.

Mail gönderen firma veya sitenin kendisi ile aynı dili konuştuğunu düşünen müşteri, aynı düşünceleri paylaştığını düşündüğü mail gönderene karşı daha ilgili bir tavır içerisine girecektir. Bundan yola çıkarak mail gönderme işlemlerinizde kurumsal şirketler için “Sayın X” şeklinde başlayıp aynı çizgide devam eden mailleriniz, daha samimi ve karşılıklı görüş içeriği paylaşan platformlarda samimi bir dil ve gerekirse şaka içeren görseller ile düzenlenmelidir.

4- Takipçilerinizin Düşüncelerini Dinleyin

Birçok firma ve kuruluş mail gönderme işlemleri için yukarı belirttiğim adımların birçoğunu, özellikle de son 1 yıl içerisinde yapmaya ve olumlu geri dönüş almaya başladılar. Bunlara ek olarak yalnızca sizin değil onların da mail içeriği hakkında söz sahibi olduğunu müşterinize göstermeniz, hem etkileşim oranınızı hem de mail geri dönüşlerini artıracaktır.

müşterilerinizi dinleyin

Mail içeriğinizde sorduğunuz sorular veya kendilerinin ürün hakkında düşüncelerini iletebilecekleri bir alan sunmak bunun için en güzel çözüm. Ayrıca ürün dışında mail gönderme işleminiz hakkında kullanıcıların yorumlarını almak da bir sonraki çalışmanız için direkt olarak istenilen üzerinde çalışma yürütmenize olan sağlayacaktır.

5- Doğru Zamanda Mail Gönderin

Birçok firma mail gönderme işlemlerinde birçok mail içeriğinin görüntülenmediğini, yollanan kişi sayısı yanında açılan mail sayısının oldukça komik bir rakam olduğundan şikayetçidir. Bunun en büyük nedeni kitlenize uygun zaman aralığı içerisinde maillerinizi ulaştıramıyor olmanızdan kaynaklanmaktadır. Kitlenizin hangi saatler arasında bilgisayar başında olduğunu bilmek ve buna göre hareket planı çıkartmak, mail geri dönüşlerinizi büyük oranda etkileyecektir.

dogru-zamanlama

Örneğin yaş kitlesi olarak 13-18 veya 18-24 gibi okuyan bir kesime hitap ediyorsunuz. Bu durumda hedef kitlenizin bilgisayar ve mail kullanım aralığının en yoğun 19:00 – 21:00 arasında olduğunu bilmeli, maillerinizi bu zaman aralığında göndermelisiniz. Doğru vakitte gelen dikkat çekici bir başlık ve içeriğe sahip maillerin geri dönüş almaması için hiçbir neden yok.

Bu maddeleri sektörlere göre artırabilir, zaman içerisinde kendi maddelerinizi de etkileyerek en doğru mail gönderme işleminizi tespit edebilirsiniz. Toplu mail gönderme işleminin birkaç gün içerisinde hızlı dönüşler alabilecek bir platform olmadığını, zaman içerisinde gelişerek etkileşim oranı artan bir kaynak olduğunu unutmayın.

Eğer hobi olarak yaptığınız bir çalışma için değil de profesyonel olarak devam ettirdiğiniz bir iş çalışması için mail gönderme işlemleri yapıyorsanız MailChimp gibi kaliteli servisleri tercih etmeniz en doğrusu olacaktır. Arayüz ve kullanım kolaylığı olarak oldukça güzel olan MailChimp, içerisinde bulundurduğu hazır templateler ile de geri dönüş oranı yüksek bir mail trafiği yakalamanızı sağlayacaktır diye düşünüyorum.

Görsel ve Fikir Kaynakları:

  • ShutterStock
  • TheNextWeb
  • Mashable

Bu Tarz İçeriklerden Haberdar Olun

Abone olarak Aydınlatma Metni içerisinde yer alan koşullarımızı kabul etmiş olursunuz.

Bu içeriği paylaş

5 Comments

  1. 17 Ağustos 2015 at 16:40

    Teşekkürler güzel yazı

    Reply
    1. Oğuz Veli Yavaş
      17 Ağustos 2015 at 18:19

      Güzel yorumunun için teşekkürler Abdullah.

      Reply
  2. 18 Ağustos 2015 at 18:00

    Bir de emri vaki konuşmamak gerek, yapalım değil de yapar mısınız gibi tabi bu daha çok ofislerde geçerli 🙂 güzel yazı teşekkürler 🙂

    Reply
    1. Oğuz Veli Yavaş
      18 Ağustos 2015 at 18:24

      Aynen öyle. Sektöre göre en uygun dili seçmek gerekli. Yorumunuz için teşekkürler 🙂

      Reply
  3. Serkan SAYGI
    14 Şubat 2018 at 02:25

    B2B tarafında ise durum çok farklı . Firmalara gönderilecek en uygun zaman dilimi saat 13:00 – 13:30 arasıdır. Çünkü çalışanlar öğle paydosundan sonra gelen mailleri kontrol etmeleri ve değerlendirmeleri ( karnı tokken 🙂 ) daha yararlı kanımca

    Reply

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İŞLETMELER İÇİN WHATSAPP KULLANIM REHBERİ