Ex Machina: Yapay Zekaya Güven

ex machina

Bir süredir merak ettiğim ve dün izleme şansı bulduğum Ex Machina filmi, izlerken dahi güzel bir blog konusu olacağı izlenimini vermişti. Gelecek teknolojileri ve özellikle AI ( Artificial Intelligence )‘ı konu alan bir filmin de teknoloji tutkunu biri olarak beni ne kadar heyecanlandırdığını söylememe gerek yok sanırım.

Basit hatlarıyla AI ( Artificial Intelligence ) gelişiminin ve moral etkilerinin nasıl olabileceği, neler yapabileceği ve insan ile AI arasındaki ilişkilerin nasıl olacağı hakkında güzel bir izlenim bırakan Ex Machina, benden tam puan almayı başardı. Birçok benzeri yapıma göre biraz daha gerçekçi bir yapıda ilerleyen ve son bulan Ex Machina‘dan sonra, gelecek filmlerde de özellikle insan ilişkileri üzerine konu alması için güzel bir örnek oluşturduğuna inanıyorum.

Düşünebilen, hissedebilen ve kendi kararlarını verebilen bir makine olarak nitelendirilen AI, özellikle son dönemde bir çok filme konu olmuş bir konu. Gelecek teknolojileri içerisinde ulaşılmak istenen nokta olarak ifade edebileceğimiz AI, filmden de ufak bir alıntı ile insanlık tarihinin değil, tanrıların tarihinin başlangıcı olacaktır.

Kendi kararlarını verebilme yetisine sahip ve gerekli donanım ile insani vasıflar kazandırılmış bir makine düşünün. Bahsettiğimiz ihtimalin şu an için çok da uzak olmadığını düşündüğüm bir gelecekte olabilme ihtimali dahi birçok teknoloji tutkununu heyecanlandırıyordur.

Gelelim filmin de konusu olarak karşımıza çıkan AI ve insan ilişkileri konusuna. Günümüzde yapıldı mı yapılmadı mı henüz gün yüzüne çıkarılmamış olsa da birçok film ve bu konu ile ilgilenen kişilerin de altını çizdiği en önemli unsur, AI ile insan ilişkilerinin nasıl olacağı, insan tarihinin nasıl değişeceği ve toplum düzenin nasıl etkileneceği üzerine.

yapay-zeka-ex-machina

Sizin yapabildiğiniz her şeyi, evet “her şeyi” yapabilen bir makinenin kısa bir süre içerisinde dahi sizinle aynı statüde olmak istemesi, sizin verdiğiniz karar ve düşünebilme yetisiyle bu yönde adımlar atabilmesi çok da ilginç olmasa gerek.

— Bu kısımdan itibaren az da olsa Spoiler içerebilir —

Ex Machina filminde tamda üzerine basılan bir konu olarak karşımıza çıkan AI ve insan ilişkileri hakkında filmin de anlatmaya çalıştığı, geçtiğimiz günlerde de arkadaş grubumuz içerisinde oldukça tartışmalı diyalogların ortaya çıktı karar ve vicdan unsuru filmde daha güzel anlatılamazdı sanırım.

Ava ismi ile karşımıza çıkan yapay zeka, kendisini geliştiren kişi tarafından test edildiği süreçte farklı adımlara, iyi ve kötü insan kavramı arasında tercih yapmaya ve bu noktada yapay zeka olarak adım atıp atmayacağına yönelik birçok adımdan geçiyor. Caleb’ın gelişi ve teste dahil oluşu ile birlikte aslında teste tabi tutulanın Ava yanında kendisi de olması geliştiricinin tüm ayrıntıları incelediğini gösteriyor.

Yapay zekanın kötü bir bireyden gördüğü davranış karşısında kurtulmak için iyi bir bireyi kandırıyor olması.. İşte yapay zekanın tam anlamıyla başarılmış olması demek.

Eğer siz de yapay zeka – insan ilişkileri hakkında farklı yorumlanmış bir film izleyerek hem eğlenmek hemde konu ile ilgili ufkunuzu biraz açmak ve farklı bir bakış açısı ile değerlendirmek istiyorsanız, Ex Machina filmini kesinlikle tavsiye ediyorum.

👨🏼‍💻 BU İÇERİĞİ PAYLAŞ:

4 Yorumlar

  1. 26 Mayıs 2015 de 21:52

    Hayran kaldım bu filme. Müsait bir zamanda tekrar izlemeyi düşünüyorum.

    Yanıtla
    1. Oğuz Veli Yavaş
      26 Mayıs 2015 de 22:44

      Eğer izlemediysen Chappie’yi de şiddetle tavsiye ederim.

      Yanıtla
      1. 27 Mayıs 2015 de 18:06

        Yok izlememişim baktım şimdi o filme de güzel bir film. Bir kaç güne izlerim 🙂 Tavsiye için teşekkürler.

        Yanıtla
  2. 29 Mayıs 2015 de 01:20

    Filmi büyük bir zevkle izledim. Ardından da Chappie’yi izledim. Yapay zeka bu iki film sayesinde bende farklı bir yer etti. Paylaşımın için teşekkür ediyorum Bro.

    Yanıtla

Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Oğuz Veli Yavaş - Dijital Pazarlama Eğitmeni / Uzmanı

Instagram Hesabımı Takip Et, İpuçlarını Kaçırma!