Doğru Facebook Hedef Kitle Oluşturma

facebook hedef kitle oluşturma - hedef kitle nedir

Facebook’a reklam veren herkesin en büyük amacı daha fazla kişiye ulaşmak ve markası için en uygun müşteriyi bulmaktır. Ancak hemen hemen her sektörden onlarca markanın sosyal medya reklamlarına yönelmesi ile birlikte doğru şekilde Facebook hedef kitle oluşturmak da oldukça zorlaştı.

Daha önce Facebook’a reklam vermek isteyenler için detaylı bir yazı hazırlamış, hangi noktalara dikkat etmeniz gerektiğinden ve Facebook reklamları ile başarabileceklerinizden bahsetmiştim. Bu yazımda ise projeniz için harcayacağınız Facebook reklam bütçenizi daha verimli kullanmak adına doğru Facebook hedef kitle belirlemenin nasıl yapılması gerektiğine değinmek istiyorum.

Adım Adım Facebook Hedef Kitle Oluşturma

 1-  Facebook reklam yöneticisine giderek, Araçlar – Hedef Kitle İstatistikleri bölümüne giriş yapın.

facebook hedef kitle oluşturma - hedef kitle analizi

 2-  Karşınıza aşağıdaki ekran geldiğinde markanız için yeni bir reklam seti başlatmayı planlıyorsanız “Facebook’taki Herkes“, halihazırda belirli bir kitleye sahip sayfalarınız için alternatifler oluşturmak istiyorsanız “Sayfanızla bağlantılı olan kişiler” seçeneğini belirleyin.

Facebook hedef kitle belirleme nasıl yapılır

 3-  Bu noktadan sonra bütçeniz ile ulaşabileceğiniz en uygun kitleyi bulmak için üst kısımdan “Sayfa Beğenmeleri” kısmına geçelim. Bu bölümde klasik bir Facebook reklam verme işleminde dikkat ettiğimiz hedefleme kriterlerimizi belirlemek için öneriler alabilir, hangi sayfaların markamız ile daha ilgili olduğunu öğrenebilir ve sayfanızı beğenme olasılığı yüksek kişileri tespit edebilirsiniz.

hedef kitle nedir - hedef kitle analizi nasıl yapılır

Örneğin ben yukarıdaki görselde sosyal medya yöneticilerine yönelik olarak dijital hareketler kısmından “Facebook Sayfa Yöneticileri” seçeneğini belirledim. İçerik kalitesi olarak benzer veya örnek aldığım sitelerden biri olan Webrazzi‘yi de hedef kitleme ekleyerek bu ve benzer kitledeki kişilere reklamlarımı göstermeyi hedefledim.

 #  Her ne kadar kişisel blog yazarı olarak hala sosyal medyada takipçi bulmanın ve ilgi çekmenin zor olduğunu düşünsem de aldığım geri dönüşler bunun tam zıttını gösterir nitelikte.

 4-  Peki bütçemizi daha verimli kullanmak ve daha çok kişiye erişmek için bu araçta neler kullanabiliriz. Her şeyden önce doğru bir rakip analizi çalışmasının burada yapacağımız birçok çalışmanın temelini oluşturacağını söyleyebilirim.

Sayfa Beğenmeleri” kısmının hemen altında sektörlere göre ilgili ve önde gelen Facebook sayfalarını göreceksinizdir ancak doğru bir Facebook hedef kitle belirleme için hemen bu bölümün de altında bulunan “Alaka” ve “Yakınlık” kısmına bakmanın daha faydalı olduğunu düşünüyorum.

facebook sayfa beğendirme - hedef kitle oluşturma

Bu bölümde özellikle iki terim,  yapacağımız Facebook sayfa beğendirme çalışmaları için büyük bir önem taşıyor: Alaka ve Yakınlık. Tabloda 1’den başlayarak aşağıya doğru devam eden Alaka düzeyi, gösterilen sayfaların belirlediğiniz kriterlerdeki hedef kitle ile ne kadar uyuştuğunu, daha doğrusu ne kadar alakalı olduğunu göstermektedir. Bazı durumlarda sayfanız ile ilgili çok da alakası olmayan farklı işletmeleri de bu alanda görebileceğinizi unutmayın. Ancak bu demek değildir ki o sayfa sizinle tamamen alakasız, aksine alaka düzeyi ne kadar iyiyse Facebook hedef kitle çalışmanız için en uygun kişilerin bulunduğu adres de orasıdır.

Yakınlık ise belirlemiş olduğunuz hedef kitle içerisinde tüm Facebook kitlesine oranla, bu kitledeki kişilerin yeni bir sayfayı beğenme olasılığını göstermektedir. Örneğin belirlediğim hedef kitlede Etohum için çıkacağım bir sayfa beğendirme reklam modelinde, Facebook’taki diğer sayfalara oranla  910 kat  daha reklamın gösterildiği kişinin sayfamı beğenme olasılığı bulunuyor.

Elbette ki burada çıktığınız reklam görseli, kişinin o anki durumu ve ilgi alanlarının tümü gibi birçok farklı kriter bulunsa da bu araç ile Facebook’taki birçok kişinin dijital hareketlerinden yola çıkarak, yapacağınız çalışmalar için fikir edinmek, kaliteli bir hedef kitle oluşturmak mümkün.

 5-  Facebook hedef kitle oluştururken birçok sosyal medya yönetimi ile ilgilenen kişinin yaşadığı yegane sorunlardan biri de kişilerin dijital hareketleri, kullandıkları cihazları, aktiflik durumlarını ve etkileşime girme olasılıklarını tahmin etmenin zorluğudur. Facebook, reklam çalışmalarında tüm bunları hedeflememize direkt olarak izin verse de öncesinde bu kitlelerin durumları hakkında bilgi almamız ancak bu araç ile mümkün.

facebook reklamları için hedef kitle oluşturma

Yukarıdaki bölümden Hareketler veya Konum kısmını seçerek belirlediğimiz hedef kriterlerine sahip kişilerin ne zaman Facebook’a girdiğini, nerelerde yaşadığını, benzer reklam çalışmalarında ne kadar yorum yaptıklarını veya internet sitelerini ziyaret edip etmediklerini gibi oldukça detaylı bir şekilde tüm verilerini görmemiz mümkün.

Kişisel Tavsiyelerim

 #  Yeni açılan Facebook sayfaları için yapılan çalışmalarda Alaka düzeyinin ufak, Yakınlık düzeyinin yüksek olmasına özen gösterin. Sayfanızı oluşturacak ilk kitlenin daha sonraki çalışmalarınızda hem maddi olarak hemde etkileşim oranları olarak çok faydasını göreceğinizi söyleyebilirim.

 #  Hedef kitlenizi oluşturduktan sonra Hareketler kısmına gelerek belirlemiş olduğunuz kitlenin daha önceki yorum, etkileşim ve sayfa beğenme gibi alışkanlıklarını da kontrol etmeyi unutmayın. Burada düşük verilere sahip iseniz kitleniz ne kadar iyi olursa olsun kişi başına maliyetinizin çok yükseleceğini hatırlatmak isterim.

 #  Benzer çalışmaları Instagram’a reklam vermek için de kullanabileceğinizi unutmayın!

Doğru Facebook Hedef Kitle Oluşturma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular:

-Facebook Hedef Kitle Nasıl Oluşturulur?

Yeni açılan Facebook sayfaları için yapılan çalışmalarda Alaka düzeyinin ufak, Yakınlık düzeyinin yüksek olmasına özen gösterin. Sayfanızı oluşturacak ilk kitlenin daha sonraki çalışmalarınızda hem maddi olarak hemde etkileşim oranları olarak çok faydasını göreceğinizi söyleyebilirim.

-Facebook Hedef Kitle Oluşturduktan Sonra Ne Yapılmalı ?

Hedef kitlenizi oluşturduktan sonra Hareketler kısmına gelerek belirlemiş olduğunuz kitlenin daha önceki yorum, etkileşim ve sayfa beğenme gibi alışkanlıklarını da kontrol etmeyi unutmayın. Burada düşük verilere sahip iseniz kitleniz ne kadar iyi olursa olsun kişi başına maliyetinizin çok yükseleceğini unutmayın.

Bu Tarz İçeriklerden Haberdar Olun

Abone olarak Aydınlatma Metni içerisinde yer alan koşullarımızı kabul etmiş olursunuz.

Bu içeriği paylaş

19 Comments

  1. 30 Aralık 2015 at 16:17

    Hay MaşaAllah kardeşim ellerine sağlık. Konu hakkında bulduğum en doyurucu bilgiyi yazmışsın. Teşekkür ediyorum. Böyle kaliteli siteler kaliteli gerçekten bilgilendirici içerikler görmek güzel. Devam kardeşim devam. Kalite kazanacak. Sürekli yeni makalelerinin mail adresime gelmesi için abone oldum. Ayrıca sosyal medyada paylaşıcam kardeşim. Ellerine sağlık tekrardan. Faydalandık.

    Reply
    1. 30 Aralık 2015 at 19:41

      Merhaba, güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. İşim gereği yaptığım çalışmaları yardımcı kaynak olması açısından düzenli olarak paylaşmaya çalışıyorum. Yararlı bulmanıza çok sevindim.

      İnanın yapmış olduğunuz yorumlar, yeni yazı yazmamdaki en büyük etkenlerden biri. Çok teşekkürler.

      Reply
  2. 2 Ocak 2016 at 15:53

    Doğru konulara değinmişsiiniz, alakasız 1m takipçim olacağına hedef kitlemden 1k takipçim olsun daha iyi.

    Reply
    1. 3 Ocak 2016 at 13:52

      Kesinlikle katılıyorum. Ayrıca yazımı yorumsuz bırakmadığınız için de teşekkür ederim.

      Reply
  3. 14 Ocak 2016 at 19:58

    Bilgilendirme için teşekkürler Oğuz. (doğrulama kodu çok zorladı beni, roma rakamı falan) 🙂

    Reply
    1. 18 Ocak 2016 at 09:15

      Güzel yorumun için teşekkürler Fatih. Yorum kısmında sorun çıkabildiğinin ben de farkındaydım. Sen söyleyince tekrar kontrol edip düzenledim. Uyarın için ayrıca teşekkür ederim.

      Reply
  4. Eren Yaşar
    23 Ocak 2016 at 22:01

    Oğuz abi Facebook’a hiç reklam vermediğimden screen shottakileri göremediğimden yazıyı okumadım ama yeni projem için reklam verince okuyacağımdan emin olabilirsin.Yorum giriyorum ki yazma işini bitirme diye.Zira senden öğreneceğim çok şey var.

    Reply
    1. 23 Ocak 2016 at 23:14

      Güzel yorumun için içtenlikle teşekkür ederim Eren. Takıldığın noktalarda direkt benimle iletişime geçebilirsin.

      Reply
  5. 7 Şubat 2016 at 01:09

    Hocam blog siteni severek takip ediyorum. Girdiğimde inan çıkasım gelmiyor. Yeni içeriklerini bekliyorum.

    Reply
    1. 7 Şubat 2016 at 12:07

      Güzel yorumun için çok teşekkür ederim Emre 🙂

      Reply
  6. 11 Şubat 2016 at 23:43

    Siteminizi Google aramalarında buldum ve incelediğim site ve blog yazıları arasında en iyisisiniz diyebilirim, hatta diyorum gerçekten bilgi paylaşımı alaka yönlendirme olarak sizin bloğunuzdan çok şey öğreniyorum. Diğer siteler yüzeysel hep bildiğimiz şeyleri yazmakta tamamen boşa vakit kaybı. Böyle ciddi bilgi veren, öğretici , farklı, yönlendirici bilgiler paylaştığınız sürece hem ticari olarak hemde takipçi olarak ilerleyeceğinize eminim. Teşekkürler oğuzveliyavaş

    Reply
    1. 12 Şubat 2016 at 10:51

      Güzel yorumunuz için içtenlikle teşekkür ederim. Yazılarımın faydalı olduğunu öğrenmek benim için en büyük motivasyon.

      Özellikle Sosyal medya ve reklam konusunda daha güzel ekitap, yazı ve podcastler de çok yakında yayında olacak, takipte kalın 🙂

      Reply
  7. Erhan aydin
    21 Eylül 2016 at 19:43

    Merhaba,

    Paylaşımlarınız çok eğitici sakın durmayın !:)

    Bir sorum olacak, ben ticari sayfamda doğru hedef kitleyi bulmak ve maliyetleri etkilesim başına minimuma çekmek istiyorum.

    Bunu her denememde ayni katogaride ürün satişi yaptigim bire bir ayni hedef kitleyi girdiğim bir işletmeci arkadaşımın aldığı sonuçları alamıyorum.

    Hem satış olarak hem gösterim olarak hemde etkilesim başına maliyet olarak.

    Bunun sebebini bir türlü tespit edemedik.

    Sizce ne olabilir?

    Kampanya reklamları için maliyet ve gosterim sayıları hakkında bildiklerinizi bizim ile paylaşırsanız çok sevinirim.

    İyi çalışmalar,

    Reply
  8. 27 Eylül 2016 at 15:34

    Merhaba, ülkemizde belli konularda maalesef yeterli kaynak bulunmamakta ve internet gibi maliyeti düşük ve hızla bilgiye ulaşılabilen bir ortamda paylaştığınız bilgiler hem eğitici hem de bu açığın kapanması adına gayet yerinde. Emeklerinize sağlık, teşekkürler…

    Reply
  9. 15 Ekim 2016 at 10:27

    Oğuz Hocam, bu yazıyla birlikte 10 15 yazını daha okudum. Emin ol Analitik’te hemen çıkma orani ve sayfa gezinme sayına ciddi katkıda bulundum. 🙂

    Gercekten işin en önemli noktalarını yazmışsınız. Ellerinize, emeğinize sağlık. Bu alanda değil birçok alanda yazılan en güzel blog diyebilirim.

    Yazılarınızı özenle takip edeceğim. Yeni bir sayfam için reklam stratejileri oluşturuyorum. Bu yöntemlerle maliyeti düşürecegim.

    Reply
  10. 17 Aralık 2016 at 00:33

    Üstat Emeğine Sağlık Uzun Zamandır Bu Kadar Doyurucu Bir Bilgiye Ulaşmamıştım . Takipteyim Sizi Başarıların Daim Olsun

    Reply
  11. 7 Nisan 2017 at 13:54

    Temiz organizasyon, doğru yönlendirmeler ve güzel anlatım. Tebrik ederim, yazılarını takibe alıyorum.

    Reply
    1. 7 Nisan 2017 at 19:22

      Güzel yorumun için teşekkürler Ersin. Fayda sağlaman dileğiyle.

      Reply

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir