Facebook gönderi öne çıkarma reklam modeli gerek kullanım kolaylığı gerekse direkt olarak sayfa üzerinden erişime açık olması nedeniyle, Facebook reklam ağının en çok tercih edilen reklam modellerinden biridir. Facebook reklamları konusunda dilerseniz yıllarınızı adamış bir uzman olun, dilerseniz yeni başlayan bir girişimci olun, gönderi öne çıkarma reklam modeli doğru şekilde kullanımında hem doğal görünümü hemde yayılma hızı ile çoğu zaman tercihlerinizin başında gelecektir.
Bu yazımdan başlamak üzere, Facebook reklam türlerinin her birini sizlere detaylı olarak anlatmak ve dikkat etmeniz gereken noktaları, ipuçları ile sizlerle paylaşmak istiyorum.
Facebook gönderi öne çıkarma reklamı nasıl kullanılır?
Facebook, pazarlama amacınıza göre reklamlarınızı daha efektif kullanmanız için üç farklı kategoride size 13 farklı reklam modeli sunar. Gönderi öne çıkarma reklam modeli de bilinirlik kategorisi altında bulunsa da doğru kullanımı ile markanız için birçok reklam modeline nazaran daha iyi geri dönüş almanızı sağlayabilir.
Basit adımlarla başlayan gönderi öne çıkarma reklamının nasıl verildiğinden, bu reklam modelini kullanırken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden hızlıca bahsedelim.
1- Halihazırda yayınlamadığınız ve sayfanızda gözükmesini istemediğiniz bir içeriğiniz için gönderi öne çıkarma reklamını kullanacaksanız, “Reklam Yöneticisi” üzerinden “Oluştur ve Yönet” sekmesi altında bulunan “Sayfa Gönderileri” kısmına giriş yapın. 2- “Gönderi Oluştur” butonuna basarak “Gönderi Türü” seçiminizi yapın ve ilgili alanları doldurarak altta bulunan “Gönderi Oluştur” butonuna tıklayın. # Bu gönderiyi yalnızca reklamlarda kullanmak için “Bu gönderi sadece reklam olarak kullanılacaktır” kutucuğunu işaretlediğinizden emin olun. 3- Eğer halihazırda sayfanızda yayınladığınız bir içeriğiniz için gönderi öne çıkarma reklam modelini kullanacaksanız, “Reklam Yöneticisi” paneli üzerinden “Reklam Ver” butonuna tıklayarak bilinirlik kategorisi altında bulunan “Gönderinizi öne çıkarma” butonuna tıklayarak devam edin. 4- Hedef kitlenizi belirledikten sonra “Reklam Alanları” bölümüne gelerek reklamınızın Facebook ve Instagram’da nerede gözükmesini istediğinizi belirleyin. # Gönderi öne çıkarma reklam modelini kullanırken, görsel uyumsuzluğu nedeniyle bütçenizi boşa harcamamak adına “Site Sağ Sütunu” görsel reklamlarınız için kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Ancak reklamınızı bir internet sitesi içeriğiniz için düzenliyorsanız rahatlıkla kullanabilirsiniz. # Reklamınızın Instagram’da da yayınını yapmak istiyorsanız daha iyi sonuç almak için görselinizin kare olmasına dikkat etmenizde fayda var. Bu konuda daha detaylı bilgi için Instagram Reklam Verme yazıma da bakabilirsiniz. 5- Reklam alanlarınızı belirledikten sonra “Bütçe ve Plan” kısmından reklam yayınızın nasıl optimize edileceğini belirleyin. Burada dikkat etmeniz gereken birkaç ufak nokta var.Reklamınızı hangi amaçla verdiğinize bağlı olarak yayın sürecini de buna göre düzenlemeniz, daha iyi sonuç almanız için oldukça önemli. Üç farklı seçeneğimize ve hangi reklam amaçlarımız için neyi tercih edebileceğimize tek tek bakalım:
- Gönder Etkileşimi: Reklam çıktığınız içerik, insanların yorum yapmasını veya içerik ile etkileşime girmesi gerektiriyorsa reklam optimizasyonunuz için bu türü tercih edebilirsiniz. Örneğin soru sorduğunuz, insanlardan yorum beklediğiniz veya tercih yaptırdığınız içerikleriniz için bu yayın modelini kullanmanız daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
- Gösterimler: Marka veya hizmetiniz ile ilgili görsel destekli yaptığınız bir kampanya yada ürün tanıtımınızın daha çok kişiye gösterilmesi, alacağınız sonuçları artıracaktır. Bu tarz çalışmalarınız için bu yayın modelini tercih edebilirsiniz.
- Günlük Tekil Erişim: Bunlardan bağımsız olarak reklamınızın birden fazla defa gösterilmesinin hedef kitlenizi rahatsız edebileceğini özellikle düşünüyorsanız bu yayın modelini tercih etmeniz daha faydalı olacaktır.
Her platform için reklamınızın uygun olduğundan eminseniz, “Sipariş Ver” butonuna tıklayarak reklamınızı tamamlayabilirsiniz. Hayırlı olsun!
# Reklam verme aşamalarında takılırsanız, daha detaylı bilgi için Facebook Reklam Verme yazıma da bakabilirsiniz.Gönderi öne çıkarma reklamı kullanım türleri
Facebook reklam türlerinin birçoğunda olduğu gibi “Gönderi Öne Çıkarma” reklam modelinde de kullanabileceğimiz birçok alternatif bulunuyor. Burada hangi amaçla reklam verdiğiniz, doğru alternatifi tercih etmeniz için en önemli kriteriniz olacaktır.
Şimdi de detaylarıyla bu alternatif kullanım türlerine ve hangi amaçlar için hangi alternatifin daha iyi sonuç getirebileceğine bir bakalım:
1. Tek görsel paylaşımı
Reklamını yapmak istediğiniz ürün veya hizmetiniz, tek görsel ile ifade edilebiliyorsa yani tek bir ürün, durum veya hizmetin tanıtımını içeriyorsa tasarımınızı bu yönde yaparak gönderinizi öne çıkarmanız daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
Tek görsel ile verim alabileceğiniz durumlar:
- Önemli gün ve haftalar ile ilgili içerikler
- Tek bir ürün veya hizmet tanıtımı
- Belirli bir kategorideki indirim duyuruları
- Belli zaman aralıklarında geçerli kampanya duyuruları
- İlgili haber görsel, metin ve kısaltılmış url içeren paylaşımlar
2. Albüm paylaşımı
Reklamını yapmak istediğiniz hizmet veya ürünler, birden fazla görsel ile ifade edilecek ise aşağıda da örnek olarak gösterdiğim, albüm şeklinde paylaşım türünü tercih edebilirsiniz.
# Örneğin butik bir ayakkabı satıcısısınız ve hafta sonuna özel indirim yapmak istiyorsunuz. Yukarıdaki görselde olduğu gibi “Ana görsel” yerine indiriminizi belirten bir tasarım, alt görsellerde ise indirime giren ürünlerinizi listeleyebiliriz. # Özellikle belli bir görünüme sahip cihazlar için reklam verecekseniz, tüm detaylara Facebook Reklam Ölçüleri yazımdan bakabilirsiniz.3. Tek link paylaşımı
Reklamını yapacağınız içerik kendi başına etkileşim alabilecek ve bir internet sitesine yönlenecek haber veya makale ise tek link paylaşım türünü, gönderi öne çıkarma reklam modelinde tercih edebilirsiniz.
Bu paylaşım türünde dikkat etmeniz gereken en önemli husus, tercih ettiğiniz görsel ve metnin etkileyici olmasıdır. Facebook’a bir linki attığınızda otomatik olarak yukarıdaki şekilde çıkar. Ancak daha iyi sonuçlar için görseli, metni ve linkinizi kendiniz tekrar düzenleyebilirsiniz.
4. Çoklu link paylaşımı
Facebook, tek bir gönderi içerisinde maksimum 10 adete kadar sitenizde bulunan ürün veya haberleri farklı görsel ve linkler ile bir döngü şeklinde yayınlamanıza izin verir. Aynı kategoride birden fazla ürüne sahip bir e-ticaret sitesi yada günün önemli haberlerini listelemek isteyen bir haber sitesi iseniz, bu paylaşım türünü tercih edebilirsiniz.
# Facebook veya Instagram’da satış yapmak için de bu reklam modelini kullanabilirsiniz. # Bu paylaşım türünde görsel boyutlarınızın net çözünürlük için 1080×1080 olduğuna emin olun. # Facebook son güncellemesi ile normalde 5 olan link sayısını, isteğe bağlı olarak 10 adete kadar listelemenize izin vermeye başladı. En güzel yanı ise karışık olarak listelediğiniz içeriklerinizin yerlerinin tıklanma oranlarına göre sürekli değişiyor olması. Örneğin 5. sıraya koyduğunuz bir haberiniz diğer haberlerden daha fazla tıklanıyorsa ilk sıraya yükselecektir.Facebook gönderi öne çıkarma reklam modeli ile yapabilecekleriniz elbette ki yukarıda sıraladıklarım ile sınırlı değil. Geniş kullanımından dolayı bu reklam türünde, daha iyi sonuçlar almak için farklı tasarım ve konseptler denemekten çekinmeyin.
Görsel Kaynak: DepositPhotos
Facebook Gönderi Öne Çıkarma Reklamı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular:
-Facebook Gönderi Öne Çıkarma Reklamı Nasıl Kullanılır?
Facebook, pazarlama amacınıza göre reklamlarınızı daha efektif kullanmanız için üç farklı kategoride size 13 farklı reklam modeli sunar. Gönderi öne çıkarma reklam modeli de bilinirlik kategorisi altında bulunsa da doğru kullanımı ile markanız için birçok reklam modeline nazaran daha iyi geri dönüş almanızı sağlayabilir.
-Gönderiyi Öne Çıkarma Reklam Türleri Nelerdir?
Tek görsel paylaşımı,
Albüm paylaşımı,
Tek link paylaşımı,
Çoklu link paylaşımı olmaz üzere dört çeşittir.
11 Comments
Oğuz, biliyorsun Facebook görsellere sonradan eklenen metinlere %20 sınırı koydu. Ancak bu 2. adımdaki Albüm Paylaşımı tarzı Facebook reklamlarında birçok sayfanın bunu ihlal ettiği halde reklamlarının onaylandığını görüyorum. Ben daha önce tek görselde denediğimde birkaç kez onaylamamıştı. Albüm paylaşımlarında sanırım facebook ya incelemiyor ya açık var.
Merhaba,
Facebook reklam görsellerinde %20 sınırı geçtiğimiz güncelleme ile kaldırdı. Şu andaki sistemde dilediğin miktarda metni görsele ekleyebiliyorsun ancak ne kadar metin yoğunluğu olursa, reklamında ulaşacağın kişi sayısı da otomatik olarak düşürülüyor.
“Facebook reklam görsellerinde %20 sınırı geçtiğimiz güncelleme ile kaldırdı. Şu andaki sistemde dilediğin miktarda metni görsele ekleyebiliyorsun” yazmışsınız. buna istinaden metinler ekli kanvas bir video oluşturdum. iki saat uğraştım ama en altta bir baktım ki metinli görseller kabul edilmeyebilir yazıyor 🙁 arkadaşlarında bilgisi olsun diye yazıyorum malesef istisnai bir durum yoksa kabul edilmiyor. Etmedi.
Merhaba Ece,
Görselinde çok fazla yazı varsa kabul edilmeyebilir, bunun dışında %40’a varan metinlerle reklamlar veriyoruz şu anda. Erişimi daha düşük oluyor ama onaydan geçiyor. Tavsiyem %50’nin üzerine çıkmamak. Bunun için Text Overlay aracını kullanabilirsiniz.
Merhaba güzel bir yazı olmuş emeğiniz için teşekkürler. Peki video yayını yapılan bir sitenin, bir video içeren sayfasını ziyaret ettirip, videoyu izletme ve sayfada kalma sayısını arttırma amaçlı bir reklam yayınlayacaksak bu konu hakkında önereceğiniz şeyler var mı?
anladım teşekkür ederim. diğer soruma cevap vermemişsiniz, bekliyorum 😀
Bir şey daha sormak istiyorum. 2 farklı reklam verdim. 1 tanesi sayfaya yüklenen video reklamı, diğeri site linkine yönlenen kanvas video reklamı.
şimdi, ikisinde de 5 tl harcama olmuş. ama sayfa videosu reklamında 5 bin kişi reklamı görmüş, 2200 kişi tıklamış.
kanvas reklamda ise 2350 kişi görmüş 110 kişi bağlantıya tıklamış.
aynı hedef kitlesine ve aynı marka için reklamlar verilmiştir.
bu aradaki uçurum neden kaynaklanıyor olabilir? link reklamı daha mı pahalı, ya da daha az kişiye mi gösteriliyor? Bu kadar düşük bir dönüş oluyorsa sanırım site için reklam vermenin bir mantığı yok çünkü kar değil zarar ettirir 😀 Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?
Merhabalar ve bu guzel yazılar icin tesekkurler.
Reklam verdik yeni açılan ev tekstili satan sitemiz için ve 220 tl harcadı ama yaklasık 6 saat oldu hic reklam gosterimi Yok(( kısa bir arastırmayla butceden oldugunu sandık ama ondada sorun yok.Normalmidir sizce?neden oluyor olabilir?
merhabalar yazınızdan öğrendiklerimi uygulayacağım inşallah başarılı olabilirim.teşekkürler
Merhaba Oğuz Bey,
Yazınız Çok faydalı oldu bundan sonra sayenizde daha bilinçli facebook reklamı yönetebileceğiz.
Teşekkürler.
merhaba oğuz bey
sayfamın reklamını yapıyordum ama facebook “cinsellik içeriyor” diye onaylamıyor. semazen ve müzik ekibinin yada sahne fotoğrafının neresi cinsellik içerir anlamadım. okadar itiraz ettim. aynı mesajı gönderiyorlar. facebook neden böyle bir mesaj gönderiyor?
Merhaba Bekir Bey,
Görsellerinizi değiştirip denediniz mi? Mümkünse sayfa kapak fotoğrafınız ve reklamda kullandığınız görselleri değiştirerek tekrar deneyin.