İnternette Fark Yaratmanın 11 Yolu

Bundan 5-6 yıl öncesine kadar “boş işler bunlar” diye adlandırılan internet sektörüne birçoğunuzun da tahmin edebileceği gibi oldukça büyük bir yığılma var. İnternetten para kazanma derdinde olan bir kitlenin dijitale yönelmesi ile birlikte çok güzel projelerin ortaya çıktığı, internetin yararlı bir kaynak olarak hayatımıza girdiği o günleri de birkaç yıl içerisinde hızlıca tüketip geride bırakmayı kısa sürede başardık.

Günümüz internet sektörüne şöyle bir baktığımızda hala efsane fikirleri olduğunu ancak insanların bu fikirleri değerlendirip hayata geçirmekte güçlük çektiğini savunan, tüm suçu kendisi büyük bir çaba harcamışcasına kolayca başkasının üzerine yıkabilen bir yığın olarak tanımlamak mümkün.

Fikrim müthiş, onlar anlamıyor

Daha önce de bahsettiğim gibi her gün onlarca mesaj alıyorum ve bunlardan birkaç tanesi her daim internet sektöründen nasıl para kazanılacağı veya nasıl fark edilip kalıcı olunabileceği ile ilgili. Birkaç tane de “genç yaşına rağmen çok güzel yerlere getirmiş siteni helal olsun, süpersin” benzeri yorumlar yazan bir kitle mevcut.

Her iki kitleye de cevap verip internet sektöründe başarılı olabilmek, kalıcı işler yapabilmek ve bundan para kazanabilmek için yapmanız gerekenleri bir araya getirmek istedim. Birçok kişinin size “Farklı şeyler yapın!” dediğini duymuşsunuzdur. İşte o noktada “farklı şey” diye belirtilen ancak birçok kişinin fikri dahi olmadığını “Farklı olmak” kavramına değinelim.

Başlamadan önce övgü gönderen arkadaşlara teşekkür ediyorum ancak “Süper” olmadığımı, aşağıdaki maddelerden birkaçını isteyerek veya istemsizce bir araya getirdiğimi belirtmek istiyorum.

1. Kendinizi İyi Tanıyın

Başlamak istediğiniz proje ne olursa olsun öncelikle kendinizi; yapabileceklerinizi, yapamayacaklarınızı ve limitlerinizi, daha sonra da yapmak istediğiniz proje ile ilgili hedeflerinizi ve konunuzu iyi tanıyın.

Birçok insanın bir hevesle başlayıp kenara attıkları onlarca projenin biriktiği, devam edilse çok da güzel işlerin ortaya çıkabileceği bir yüzyılda yaşıyoruz. Eğer bir projeyi cidden devam ettirebilecek ve her türlü zorluğa karşı göğüs gerebilecek kapasitede biri değilseniz, ne vaktinize ne de proje için maddi kaynaklarınıza zarar vermeyin.

kendinizi iyi tanıyın

Daha proje başlangıcında konunuz ile ilgili aceleci davranmak yerine daha önce yapılan benzer projeleri, sizin neler yapabileceğinizi ve hangi noktalarda diğerlerinden farklı bir yorum katabileceğinizi tespit edin.

Projeniz ile ilgili araştırmalarınızı tamamladınız ve başlamaya hazırsınız. Yapabileceklerinizi günlük veya haftalık olarak bir çizelge haline getirin. Elbette ki zaman içerisinde aksamalar, gecikmeler vb durumlar ile karşılaşacaksınızdır. Kendinize karşı dürüst olup başladığınız proje için net bir şekilde ne zaman ne yapacağınızı belirlemek inanın ki işin en büyük kısmı.

Kendinize karşı dürüst olun

Belirlediğiniz hedeflerde gerçekçi ve kendinize karşı dürüstseniz “Fikrim müthiş, onlar anlamıyor” yerine “Fikrim müthiş ve onlara göstereceğim” demeye hazırsınız demektir. Haydi hemen, tüm hevesinizle başlayın.

2. Her Şeyden Etkilenmeyin

Projenize başladınız ve emin adımlarla devam ediyorsunuz. Karşınıza daha ilginç fikirler, projenizi daha iyi yerlere getirebilecek onlarca hatta belki yüzlerce seçenek çıkacaktır. Bu noktada tüm detaylarına kadar düşünüp araştırmadan her şeyden etkilenip ana çizginizi kesinlikle değiştirmeyin.

Birçok proje X konusuyla başladığı projeye Y konusu ile devam ettiği için enerjisini kaybedip kenara atılıyor. Tüm hevesinizle ve hayallerinizle başladığınız o projenin Y konusuna dönmesine elinizden geldiğince izin vermemeye çalışın.

3. Hedefleriniz Belli Olsun

Kısa veya uzun vadede projeniz ile yapmak istedikleriniz daha başlangıçtan belli olsun. Hedeflerinizi sürekli kendinize hatırlatmak projeniz ile ilgilenme isteğini ve çalışma azminizi büyük ölçüde artıracaktır.

Ulaşabileceğiniz küçük hedeflere ek olarak sınırlarınızı zorlayacak bir de büyük hedef belirleyin. Küçük hedeflerinize ulaştıkça çitayı yükseltip çalışmalarınıza devam edin.

Hedefiniz orada bir yerde dursun, ulaşmak zorunda değilsiniz

Büyük hedefinizin gerçekçi olmasına gerek yok. Hatta ulaşmanıza da gerek yok. O orada bir yerde dursun, sizi daima motive etsin yeter.

Bazen küçük hedeflerinizden biri ile bile farkındalık yaratmak ve devam etmek mümkün.

4. Ne Pahasına Olursa Olsun Tek Olun

İnsanların milyonlarca defa yaptığı ve yapmaya devam ettiği gibi yalnızca çok ilgi görüyor diye belli bir alana kesinlikle yönelmeyin. Yöneliyorsanız da en azından bir yerde diğerlerinden ayrılacağınız, yalnızca sizin yaptığınız bir nokta yaratmayı ihmal etmeyin.

5. Dinamik Olun

İnternet sektörü sürekli değişiyor. Ayak uydurmakta zorluk çekseniz de projenizi ilgilendiren konulardaki değişiklikleri takip ederek uyum sağlamaya, üzerine bir tık daha bir şeyler koymaya çalışın. Her değişimde zaten bir tık yükselen alanınız ile ilgili diğerlerinden farklı olarak bir şeyler bulmak ne kadar zor olsa da büyük değil, küçük adımlarla bu farkı yaratmaya sürekli olarak devam edin.

6. Her Şeyi Takip Edin, Gözlemleyin

Projenizi ilgilendirek ana konulara ek olarak ilgili konuları da sürekli olarak yakından takip edip değişiklikler hakkında en ince detaya kadar bilmek en önemli noktalardan biri. Var olan bir düzende farklılık yaratıp öne geçmek ne kadar zor olsa da doğru bir takip sistemi ile değişim noktalarında rakiplerinizden bir tık farklı bir şeyler yakalayıp özgün yapınızı oluşturmanız mümkün.

araştırma süreci

7. Kayıt Edin, Not Tutun!

Not tutmak hayat kurtarır demiştim, hala daha bu konuda ısrarımı sürdürüyorum. Güncel yaşamınızda olduğu gibi kolayca unutabileceğiniz tüm detayları adım adım not alın ve kayıt altında tutun. Yalnızca notlarınızdan bile bir şeyler ortaya çıkarmanın ve düzenli ilerlemenin projenize katkısını gördükçe teşekkür edeceksiniz.

8. Bütçenizi Belirleyin

Belirli bir noktaya gelmek için elbette ki günümüz koşullarında bir miktar yatırım yapmanız kaçınılmaz bir gerçek. Bu noktada gereksiz harcamaları kısacak, doğru yerlere yatırım yapmanızı sağlayacak bir bütçe planı çıkararak kısa ve uzun vadede neler kazanabileceğinizi ve harcamalarınızı belirlemeyi kesinlikle unutmayın!

9. Yeni Şeyler Deneyin

Konunuz ile ilgili belirlenmiş çizgiler dahilinde ilerleyip yükselmek için uğraşmak yerine kalıpları yıkarak yeni şeyler denemeye çalışın. Daha önce benzer konularda yükselen kişilerin A’dan C’ye giderken izledikleri yolun yalnızca A-B-C olması, sizin farklılık yaratarak hipotenüsünü kullanamayacağınız anlamına gelmez.

Projeniz ve hedeflerinizden şaşmadığınız sürece yeni şeyler denemek, emin olun projenize hep artı olarak yansıyacaktır.

10. Takımınızı Seçerken Dikkat Edin

takım arkadaşları

Nadir projeler hariç ses getiren tüm projelerin bir takım tarafından gerçekleştirildiğini söylemek yanlış olmaz. Bu noktada siz de takım arkadaşlarınızı seçerken ilk etapta belirttiğim gibi kendinizi ve onları iyi tanıyın. Projenize neler katabileceklerini, hangi noktalarda zorlanabileceklerini ve limitlerini bilerek gelişim sürecinizde bu noktalar üzerinden takımınıza yön verin.

11. Arkanıza Yaslanın ve Rahat Edin

Birçok projenin yapıldığı ve devasa bütçeler ile başlanan projelerin olduğu günümüzde birçok kişi için heves uyandıran internet sektörünün “korkutucu” büyük bir sektör olduğunu kısa sürede fark edeceksinizdir. Ancak yukarıdaki adımları kendinize ve projenize dürüst olacak şekilde uygulayabiliyorsanız korkmanızı gerektiren hiçbir şey yok. Şimdi arkanıza yaslanın ve projeniz ile ilgili hayallerinizi büyütün.

Hiçbir şey ulaşılamayacak kadar büyük değil. Yeter ki isteyecek kadar cesaretiniz, yapacak kadar azminiz olsun.

Bu Tarz İçeriklerden Haberdar Olun

Abone olarak Aydınlatma Metni içerisinde yer alan koşullarımızı kabul etmiş olursunuz.

Bu içeriği paylaş

3 Comments

  1. 9 Haziran 2015 at 13:43

    Gerçekten çok teşekkür ederim yazı için, resmen tecrübe akıyor, çok güzel öneriler var, uygulayacağım .

    Reply
  2. 1 Temmuz 2015 at 13:17

    Çok iyi yazı olmuş valla teşekkürler

    Reply

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İŞLETMELER İÇİN WHATSAPP KULLANIM REHBERİ